Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тиери дьо Монбриал ще бъде удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" на СУ

Снимка: bdi.mfa.government.bg
На тържествена церемония днес в Аулата на Софийския университет председателят на Френския институт за международни отношения проф. Тиери дьо Монбриал ще бъде удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза". По-късно през деня, в 18.30 часа във Френския институт, той ще участва в дискусия на тема: "Европа и САЩ". Дебатът е част от поредицата "Нашата Европа: каква Европа искаме ние?".

Днес излиза и българският превод на книгата му "Мозъчните тръстове" (Think tanks). Преводачът Симеон Ангелов, който е бивш посланик на България във Франция, разказа:

Проф. Тиери дьо Монбриал е вдъхновен от мозъчните тръстове, които са създадени в англосаксонските страни, където те възникват в реакция на Първата световна война, когато се вижда, че трябва да се работи в някаква система за международна сигурност. Защото този продължил мир от Виенския конгрес изведнъж го развалят тези, които е трябвало да го поддържат. И това се дължи на липсата на достатъчно обмисляне на пагубни последици от наглед невинни крачки.

Това не е книга, а сборник от отделни очерци, които трябва да покажат какво е то мозъчен тръст и как трябва да се употребява. Именно за да се търси някакъв баланс и компромис между тази борба, която никога не затихва на световната сцена, между отделните държави и сили.

Цялото интервю на Ирина Недева със Симеон Ангелов чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна