Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флейтистът Еманюел Паю: Солист или оркестрант - музиката е моят живот!

| обновено на 11.05.17 в 19:21
Еманюел Паю
Снимка: Fabien Monthubert

Присъствието на знаменития френски флейтист Еманюел Паю на българска сцена е осъществена мечта не само на артистичния директор на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мила Павлова, но и на много други музиканти у нас, особено на флейтистите.

Роденият в Швейцария възпитаник на Парижката консерватория, прочул се и като солист, и като първи флейтист на Берлинската филхармония, е едно от най-ярките имена сред съвременните изпълнители на духови инструменти. Роден е на една и съща дата с Моцарт – композиторът, който го е омагьосал като дете и го е накарал да избере флейтата, после му е донесъл успехи и слава като интерпретатор.

По време на репетиция с камерния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров, флейтистът даде интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в което сподели, че от 30 години свири само на една флейта.

Златна е. 14 карата. Избрах си я, когато започнах да се явявам по конкурси и събрах пари от наградите, и така можех да си позволя инструмент, което си беше голяма придобивка за мен. Свиря на тази флейта през цялата си кариера. Но напоследък работя с един майстор на флейти в Америка, също във Франция и Германия и разработваме нов продукт. Може някой ден да сменя инструмента, кой знае. 

Цялото интервюто с Еманюел Паю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна