ИПИ: Между 40 и 50% от брутната заплата на българите отива за данъци

Увеличава се ролята на държавата в икономиката, смятат от ИПИ
| обновено на 12.05.17 в 10:40
Снимка: БГНЕС

40% от произведеното в българската икономика постъпва като данъци в бюджета, като този процент е нараснал с пет на сто за последните пет години, съобщават от Института за пазарна икономика. В ефира на  на "Хоризонт" главният икономист на института Десислава Николова повтори тезата, че през последните години у нас се увеличава ролята на държавата в икономиката и преразпределението през бюджета у нас нараства, което от ИПИ оценяват като отрицателна тенденция. Николова обаче призна, че средствата (като дял от БВП), които преразпределят през бюджетите си развитите страни от ЕС, са значително по-голям процент.

Данъчната тежест понася най-вече средностатистическият българин, който работи "на светло", коментира още Десислава Николова, като припомни, че косвените данъци са съществен процент: 
Тук ние включваме, освен ясните видими, преки данъци – т.е. данъците върху дохода, 10-те процента, които всички плащаме, осигуровките... Ние включваме непреките данъци, които много често се пропускат от хората, защото те не ги виждат. Те са включени в цените на всички стоки и услуги, които потребяваме.

Това, което излиза като осреднена сметка за повечето българи е, че между 40 и 50% от нашата брутна заплата де факто отива за данъци, каза Николова, като обясни и кога настъпва у нас т.нар. "ден на свобода от правителството" – този момент в годината, когато всеки данъкоплатец чрез доходите си е "изплатил" всички данъци и такси на държавата и започва да работи за себе си:
Ако човек работи, плаща си съвестно осигуровките и данъците, най-вероятно неговият ден "свобода от правителството" ще настъпи някъде през лятото.

136 дни средно са необходими за достигане на деня на данъчната свобода у нас, са изчислили от ИПИ, които предлагат и възможност на всеки работещ – чрез интернет платформата "Колко давам", да изчисли кога конкретно за него настъпва този "ден на свободата".

Цялото интервю на Наталия Ганчовска с Десислава Николова може да чуете от звуковия файл. 
Още от категорията

Канадската централна банка повиши основната си лихва с четвърт процент до 1,25%

В сряда Централната банка на Канада повиши основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт до 1,25%, отчитайки солидните данни за заетостта и повишаващата се инфлация. Банката обаче сигнализира за постепенен и предпазлив подход към по-нататъшното увеличаване на лихвените ставки, предупреждавайки за наличието на несигурност, свързана с..

публикувано на 17.01.18 в 17:48

Ръст на американското индустриално производство в края на 2017 година

Индустриално производство в САЩ нарасна в края на 2017-а година по-силно от очакваното благодарение на солиден подем в сектора на комуналните услуги, докато натовареността на производствените мощности достигна близо тригодишни върхове. Индустриалното производство се увеличи през декември с 0,9% спрямо ноември, когато се сви с 0,1% (низходяща..

публикувано на 17.01.18 в 17:08
Емил Караниколов

Емил Караниколов: "Кинтекс" подготвя нови договори за продукцията на военните заводи

Държавната компания "Кинтекс" подготвя нови договори за продукцията на военните заводи. Пред подписване е голяма сделка за "Дунарит" в Азия, коректно се изпълняват и договорите на "Емко", съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов . Държавната търговска компания "Кинтекс" работи еднакво добре както за частните, така и за държавните..

публикувано на 17.01.18 в 16:23
Клаус Шваб

Световен икономически форум: Експерти прогнозират усилване на рисковете през 2018 година

Светът навлиза в критичен период на по-интензивни рискове през настоящата година, посочва Световният икономически форум (СИФ) в своя доклад "Глобални рискове за 2018 година", публикуван в сряда. Според годишния доклад на СИФ, структурният и взаимосвързан характер на рисковете през 2018-а година заплашва самата система на която се основават..

публикувано на 17.01.18 в 15:47

Работната среда ще се промени драстично за 5-10 години, предстои "революция 4.0"

В седмицата, в която посветихме "Радиоприемница" на дигиталните технологии на настоящето и бъдещето, поканихме Елена Маринова - член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационните технологии /БАИТ/, Доброслав Димитров - член на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ и Жасмина Петкова -..

обновено на 17.01.18 в 15:38

Водещи европейски икономисти призовават за реформа на еврозоната и за създаване на „съвместен безопасен финансов актив"

В сряда водещи икономисти от Франция и Германия се включиха в оживените политически дебати за това как еврозоната да стане по-устойчива при бъдещи кризи, призовавайки за налагането на нови фискални правила и за създаването на виртуални "безопасни финансови активи" в рамките на региона на единната валута, съобщава агенция Ройтерс...

публикувано на 17.01.18 в 14:59

Близо 70% от ползващите интернет в ЕС са пазарували онлайн през 2017 година

Почти 7 от всеки 10 ползвателите на интернет в рамките на ЕС (или точно 68%) са пазарували онлайн през 12-те месеца на 2017-а година, показва проучване на Евростат. Процентите обаче сериозно варират при отделните страни - членки на съюза, като едва 23% от интернет потребителите в Румъния и едва 27% от тези в България са пазарували онлайн през..

публикувано на 17.01.18 в 13:43