Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олга Чугунска: Работодателите са готови да плащат повече за квалифициран труд

Снимка: БГНЕС

Според най-новото проучване на БТПП, около 60% от анкетираните фирмите съобщават за намерение да увеличат заплатите на служителите си. За нас това увеличение се свързва преди всичко с недостига на квалифицирана работна ръка, проблем, който все повече се изостря. Това е една от водещите причини за увеличението, коментира в предаването "Преди всички" икономическият експерт Олга Чугунска.

През последните една-две години има спад на безработицата и увеличаване на заетостта, но демографската ситуация не ни подпомага, допълни още Чугунска.

Може би най-големият приоритет за бизнеса в момента е търсенето на нови пазари и нови партньори. Обучението на служителите е сред основните приоритети за тази година, посочи експертът. 

Относно подновяването на преговорите за минималната работна заплата Олга Чугунска припомни, че работодателските организации имат становище за диапазона на МРЗ, дефиниран от икономически критерии. Работодателите разполагат долната граница съобразно линията на бедността, а горната според тях трябва да се формира от съотношение между средната работна заплата и минималната.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна