Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Йорданова: Неизплатените заплати дават предимство на некоректните работодатели

Снимка: Радио Видин

В момента се занимаваме с фрапиращите случаи на неизплатени заплати. Обследването, показването обаче не решава проблема – необходими са законодателни промени. Това каза в предаването "Преди всички" Диана Йорданова, оглавяваща временната парламентарна комисия, която ще се занимава с проблема за дължимите неизплатени заплати. Комисията ще работи два месеца.

Ако се направи едно обстойно обследване от 2009 година до настоящия момент, след активна работа на ГИТ и създаване на специален софтуер, случаите на предприятия, които използват недобри търговски практики и не изплащат заплати, драстично намалява, обобщи Йорданова:

Неизплащането на забавени трудови възнаграждения, от една страна, лишава работниците от средства за оцеляване и създава социално напрежение, от друга страна, това е една от проявите на сивата икономика, която създава предимство на некоректните работодатели. Изрядните работодатели също са потърпевши от това явление. Често наблюдаван случай е прехвърляне на дялове от фирмата на неплатежоспособни лица, които освен това са и неоткриваеми.

Днес комисията ще изслуша по проблема национално представените работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Българска търговско промишлена палата и Съюз за стопанска инициатива, както и синдикални организации – КНСБ и КТ "Подкрепа".

Цялото интервю с Диана Йорданова слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна