Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският институт дава трибуна на дебата „Наука и Спорт: човешко ли е винаги спортното постижение?“

Снимка: http://institutfrancais.bg

В рамките на поредицата на Френския институт "Срещите на бъдещето“ тази вечер ще се дискутира темата "Наука и Спорт: човешко ли е винаги спортното постижение?". Поредицата представя по общодостъпен начин позиции на водещи учени по въпроси, предизвикателство на нашето време. Срещите на бъдещето се фокусират върху настоящите и бъдещи промени, които се случват със света и обществата.

В публичния дебат Наука и Спорт: човешко ли е винаги спортното постижение? ще се включат Клер Калмелс и проф. Даниела Дашева. Те ще говорят за мястото на науката при подготовката на спортисти, техните постижения, както и за лечението на травмите.

Каква роля играят физиката и психиката? Какви са последните постижения в технически и медицински аспект? Бионично оборудване: защо и за кого? Тези теми засяга и минидебатът в аванс между двете в предаването "Хоризонт до обед".

Клер Калмелс е доктор по когнитивни невронауки в националния френски Институт за спорта, експертизата и върховите постижения. Научните й изследвания са в областта на когнитивните невронауки.

Даниела Дашева е професор по Теория и методика на спортната тренировка в Националната спортна академия в София. Бивш министър на младежта и спорта в служебно правителство. Повече от 20 години е била състезател по баскетбол в представителни отбори на България. Титуляр е на магистърска степен по Спортна психология към Католическия Университет в Льовен – Белгия.

В звуковия файл можете да чуете подробности по темата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна