Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миглена Николчина показва "Мишената" в кинофорум "Моят филм"

Снимка: culturecenter-su.org

Кинофорумът "Моят филм" събира в Софийския университет "Св. Климент Охридски" почитатели на некомерсиалното кино, които в рамките на прожекции и обсъждания обменят размисли и споделят страстта си към седмото изкуство. Прожекциите в клуба се правят по идеи и предложения на различни интелектуалци.

Тази вечер от 18 часа в Театралната зала на университета с вход свободен ще бъде показан филмът "Мишената" на режисьора Александър Зелдович, избор на Миглена Николчина, преподавател по сравнителна литература, литературна и културна теория и автор на много книги. 

Надявам се този клуб да набере сила от тук нататък, тъй като ние често пъти гледаме твърде много глупости и изпускаме добрите филми, отбеляза тя в предаването "Хоризонт до обед". За мотивите си да предложи тъкмо това заглавие Николчина разказа:

Идеята беше този, който е избрал един филм, да може да обясни точно защо. Имах сложна история с този филм. като го гледах, първия път не ми хареса. Остави ме студена, раздразни ме. След това си дадох сметка, че трябва да го гледам отново. Гледах го отново със субтитри. Филмът в самия си подход е аскетичен, въпреки че е филм за консумацията, във фона му тече свят на богатство и свръхизмерения на изобилието – във всичко това е направен много строго и студено и при все, че показва екстремни страсти, те са показани също студено.

Филмът е от 2011 година, но стъпва на полето на фантастиката, с поглед в бъдещето и с мощен геополитически размах.

Има и една притча, която се разгръща на няколко нива и която разговаря с руската класикалитературна и филмова... На много нива – и през камера, и през звук, и през философско внушение, и в мистичните си измерения, този филм разговаря с Тарковски, допълни Николчина.

Още за избора на Миглена Николчина – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна