Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В РИМ-Бургас откриват изложбата "Моят предмет в музея: Българските бежанци в нашата памет"

Снимка: БУЛФОТО

18 май е Международен ден на музеите. В Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас ще отбележат днешния празник с откриването на изложбата "Моят предмет в музея: Българските бежанци в нашата памет".

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Пламена Кирова, главен уредник в отдел "Етнография“ на Регионалния исторически музей в Бургас, разказа:

Предметите в изложбата са най-различни. Сред тях има престилки, които са на над 120 години, има много снимки на хора, които са преживели ужаса да бягат, за да спасят собствения си живот. Сред предметите има и нощви, които са правени специално за сватбените хлябове, защото едно от семействата, което идва в нашия регион, идва с момиче годеница и трябва да се подготви за нейната сватба, тоест животът не приключва, а той продължава. Имаме декорации, с които се показва какво хората оставят на местата, откъдето бягат. Предметите са прекрасни и ще се радвам бургазлии и гостите на града да могат да ги видят и да ни посетят. На този етап предметите са временно предоставени на музея. Надявам се в един момент хората да осъзнаят каква научна стойност имат тези предмети. Мотивите на притежателите на тези предмети да участват в изложбата са най-различни. Всеки иска да покаже, че е част от тези бежанци, защото в един момент сякаш тези хора останаха забравени.

Цялото интервю с Пламена Кирова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна