Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват "оскарите" за наука в Софийския университет

Снимка: http://computerworld.bg

Тази вечер в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъдат връчени наградите "Питагор", известни също като "оскарите" за наука. Връчват се на престижни учени в различни области на науката по предложение на висшите училища, научните организации, работодателските организации.

Тази година са номинирани над 40 учени в седем категории, съобщи пред Радио София Весела Василева, държавен експерт в Дирекция "Наука" на Министерството на образованието и науката. Миналата година бе създадена категория "Български учен, работещ в чужбина". Сред номинациите има значителен брой български учени, предложени от чужбина. От две години е възстановена и наградата "За цялостен принос в науката", за която също постъпват добри предложения, отбеляза Весела Василева.

Друг престижен конкурс на Министерството на образованието и науката е "Млади таланти". В него се разглеждат проектите на младежи, разработени с научни ръководители. Категориите в този конкурс са сходни с тези за наградите "Питагор", а възрастовите граници са от 14 да 21 години. Връчват се три отличия, като наградените проекти ще бъдат представени на Европейския конкурс за млади учени в Талин през септември. Други три проекта ще представят България в младежко изложение, което тази година ще се състои в Бразилия.

Ръководители на много от проекти са бивши носители на награди и участници в конкурса "Млади таланти", които вече са в Принстън, Кембридж. Те поддържат връзка помежду си, работят заедно и се подкрепят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна