Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Иванова: За първи път оценяването на матурите по български ще бъде дистанционно

Снимка: БГНЕС
Първият модул от матурата по български език и литература вероятно ще бъде достатъчен ученикът да получи тройка, заяви в предаването "Преди всички" главният експерт в Министерството на образованието Милена Иванова:
 

За днешният изпит мога да кажа, че има три модула. Първият продължава 60 минути, вторият е със същата продължителност, а третият, в който трябва да създават аргументативен текст, продължава два часа. Ако се запази скалата, която прилагахме през миналите учебни години, 23 точки бяха достатъчни за тройка. Ако допуснем, че ученикът е решил вярно всички задачи от първия модул, то той има голяма вероятност да получи "Среден" 3.

Оценяването на работите за първи път ще бъде дистанционно, а електронната проверка ще осигури по-голяма обективност, каза Милена Иванова: 

Проверяването на изпитните работи ще се случи дистанционно. Учителите ще работят в областни центрове и от там ще имат възможност, с помощта на специални устройства, да проверяват изпитните работи.

Когато оценяването беше на хартия, оценителите често влизаха в противоречие, когато трябваше да поставя оценки. Сега смятам, че оценяването ще е по-обективно, защото, когато има разминаване между точните, поставени от двамата оценители, това разминаване ще бъде отчетено в системата и при всички случаи ще има възможност да бъде спряно, т.е. ще имаме много по-голяма възможност за контрол над поставените оценки. Много по-точни ще бъдат те, защото, в случай че има разминаване между двамата оценители, това е написано и в нашите правила за информационна сигурност, работата ще отиде към т.нар. "супероценител", който ще констатира какъв е проблемът и ще върне работата на оценителя, сбъркал в поставянето на точки, за да бъде направена корекция.

Интервюто на Александра Михайлова и Веселина Миланова с Милена Иванова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна