Румен Георгиев: При обикновените избори също няма обратна информация как е преброен гласът ни

ВСС е орган на самоуправление. Ако се политизира, тогава той се лишава от смисъл
Снимка: БГНЕС
Утре започват преките избори за част от членовете на ВСС. Според подадените заявления 92% от следователите и прокурорите са заложили на електронния вот. Процентът при съдиите е 71. Именно от тази общност дойдоха призиви да се заложи на традиционното хартиено гласуване заради несигурност на електронното.
 

Румен Георгиев от прокурорската колегия, който е ангажиран с обезпечаването на вота, коментира в предаването "Преди всички" как може да се провери, че гласът на даден човек отива за избрания кандидат: 

В същата степен, в която можете да проверите това в хартиените бюлетини и при президентските, и при другите избори. Можете ли да проверите, като пуснете в кутията, как ще преброи комисията вашия глас? Като избирахме президента или като избирахме Народно събрание, имахме ли такава обратна информация? Най-хубавото е, че хората, които са притеснени, опитват да гласуват, никой не им налага нищо. Изборът дали ще бъде по единия начин, или по другия, също е предоставян на колегите магистрати, те са достатъчно интелигентни да си направят избора. Ние не я рекламираме тази система. Просто тази система е целесъобразна на базата на закона, за да може да се осъществи този вот.

Георгиев коментира и проблемите в средата при магистратите:

Да се разделя съдебната гилдия на две е точно толкова отвратително, както да има два синода. Аз винаги съм бил привърженик на свободата на личността, извън лепенето на етикети. В последно време тази политическа практика се пренесе и в съдебната власт, казват някой, че е лош, пък той не бил лош, правят се квалификации, което не е много достойна позиция. И естествено, колегите поставени в тази среда, получават доста омраза, колегията се настройват едни срещу други. Общо взето, аз мисля, че като нация, а пък особено в магистратурата, не трябва да се делим на свои и врагове, от това нищо добри няма да излезе. Ако не разберем наистина, че "Съединението прави силата", ще трябва да заменим този девиз с "Освобождаваме територията".

Изключително много енергия се хаби за политическа борба. Използването на правосъдието за политически цели е много лошо. ВСС е орган на самоуправление. Ако той се политизира, тогава просто и той се лишава от смисъл. За да е справедлив човек, той трябва да е трети, трябва да е арбитър. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Румен Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48

Специална организация на движението за Рилския манастир в деня на Св. Иван Рилски

Утре се създава специална организация на движението за Рилския манастир и ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие за Деня на свети Иван Рилски, съобщиха от полицейското управление в град Рила. Експерти казаха, че трите срутища над с. Пастра по пътя Рила-Рилски манастир са разчистени, само в много къс участък от около 5-10 метра остава в..

публикувано на 18.10.18 в 19:40