Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Галев: В цифровия сектор България е изпълнител, а не инициатор на европейски политики

Избирането на Мария Габриел за еврокомисар, може да подобри и българската реалност в ИКТ

Публични услуги може да са "на клик разстояние", но предлагането онлайн е малко, засега
Снимка: БГНЕС
Липсват изследвания, но със сигурност в ИКТ сектора България не е на дъното. Дори можем да твърдим, че сме напред. България обаче остава на последно място по отношение на политика в този ресор. защото традиционно българското правителство за последните години е пасивно. Въпреки това, което се говори, ако се погледне прогнозата на Министерството на финансите за следващите 3 години, ще се види, че има замразяване на средствата за иновации. Това коментира пред Радио София д-р Тодор Галев - социолог, изследовател на процесите в информационното общество, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, главен експерт във Фондация „Приложни изследвания и комуникации”.

Във връзка с номинацията на Мария Габриел за еврокомисар в ресор цифровата икономика и цифровото общество, Галев обясни:

Цифровата икономика се отнася до съществуващите правила и отговорности за осъществяване на бизнес сделки онлайн, най-вече сферите на телекомуникациите и интернет, сам по себе си.

В областта на цифровото общество спада технологичните приложения за комуникация с публичните институции.

Сигурността в интернет е сред най-фундаменталните теми за единния цифров пазар, както и т.нар. "големи данни", събирани в институции, както и онлайн платформите за връзка на граждани и учреждения.

Тодор ГалевХарчим немалко за електронно правителство, а резултатите са незавидни. Ярък пример е електронната здравна карта, за която бяха похарчени милиони, а сега се отказваме. А при въвеждане на ефективно електронно управление, ще „паднат“ много от таксите.

Интернетът в България е сравнително много бърз и евтин, но го ползва малка част от населението – около 54% (в ЕС средно – 70%). Ползваме го предимно за забавление, а не толкова за публични услуги (няма достатъчно предлагане).

България е по-скоро изпълнител, а не инициатор на европейски политики. А можем да бъдем в сърцето, а не в периферията на Европа в ИКТ, смята още Тодор Галев.

Според него номинираната за еврокомисар Мария Габриел е доказала, че досега е работила активно и ефективно, така че ако ѝ се възложи, ще може да допринесе и за развитие на цифровата икономика и цифровото общество.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова и Данаил Конов с Тодор Галев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени