Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Светът губи битката с "Ислямска държава“ във виртуалния свят

Всичките служби в света, не само в Европа, знаят, че "Ислямска държава“ в момента губи територии в Ирак и Сирия. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" журналистът Мохамед Халаф:

Когато се появи "Ислямска държава“, лозунгът беше "Остава и се разширява“, а сега намалява и остава. В Мосул "Ислямска  държава“ има може би само 10 или 12 километра и до няколко седмици сигурно ще бъдат освободени тези територии, но тази организация има голямо влияние във виртуалния свят. Там тя все още е активна. Светът губи тази битка с "Ислямска държава“ във виртуалния свят. Чрез социалните мрежи тази организация влияе върху доста последователи. 

Това, което видяхме снощи, е един бърз отговор на решенията, които бяха взети по време на срещата на високо равнище, където бяха взети достатъчно мерки и решения за борбата срещу тероризма, добави Халаф:

В същото време ние знаем, че Великобритания играе активна роля в битката срещу "Ислямска държава“ и в Сирия, и в Ирак. Манчестър е един град, който има най-различни диаспори от Ирак, Пакистан, Афганистан и т.н. Отдавна се знае, че в Манчестър се намират най-силните ядра на "Ислямска държава“ и други подобни организации. Те дори са проникнали в самата система на образование.

Цялото интервю с Мохамед Халаф можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна