Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Столичната библиотека

Студенти от НХА показват живописни интерпретации на тема "Просвета"

| обновено на 23.05.17 в 16:45
В Столичната библиотека, зала „София“ от 16:30 ч. ще бъде открита изложба живопис „Просвета“ на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“ от Националната художествена академия, посветена на 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Изложбата е подготвена от студентите и техните преподаватели от НХА с тематично задание, специално за празника и за пространствата на Столичната библиотека.

Темата за Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост е интерпретирана в най-широк план като в творбите са изобразени Светите братя Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Паисий Хилендарски, портрети на Иван Богоров и Йордан Радичков, майсторите на българските шрифтове Васил Йончев и Александър Поплилов, а така също букви, книги и кръстът като символ.

Интерпретациите са с различни живописни техники, включващи колаж, маслена техника, акварел и др. Интересното е че, заглавието на изложбата е предложено от студенти, а плакатът също е дело на студенти.

Изложбата е отворена за посетители до 30 май 2017 г.

Чуйте репортерското включване на Борислава Лозанова и проф. Пламен Вълчев – куратор на изложбата, както и с Емилио Бората - един от студентите и автор в експозицията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна