Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боил Банов: Държа да кача за онлайн излъчване всички конкурси в сферата на културата

Сред сферите с належащи законодателни промени министърът открои меценатството и паметниците на културата

Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Държа да кача за онлайн излъчване всички конкурси в сферата на културата, за да се знае кой какви насоки за развитие защитава и кой каква визия има, за да се проведат прозрачно, ясно и видимо за всички. Това каза в предаването "Преди всички" министърът на културата Боил Банов. Той съобщи, че в момента са в ход юридически консултации, за да се изясни дали и настоящите конкурси могат да преминат в онлайн режим.

До голяма степен сме готови с процедурата за избор на културни събития по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, обясни Банов. Предстои да започнат няколко проектни инициативи за кандидатстване и чрез комисия да бъдат избрани онези, които ще бъдат реализирани през следващата година, допълни той.

Сред сферите с належащи законодателни промени министърът на културата открои меценатството и паметниците на културата. Ако искаме да опазваме паметниците на културата, трябва да направим закона адекватен и европейски, изтъкна той:

В този закон трябва да има много по-тежки санкции, много по-сериозни. Но трябва да има и много по-сериозни права и възможности за собствениците на такива имоти, защото поддръжката и инвестицията в тях е в пъти по-голяма, отколкото на обикновените сгради. И няма как да има такива тежки и изисквания и да не им се подава ръка - дали през фондове, през безлихвени заеми, през махане на такса смет и т.н. В европейските практики има много добри неща. Ние сме взели практиката по отношение на рестрикцията. Чудесно! Ще я спазваме докрай. Даже ще направим още рестриктивни мерки за тези, които не спазват закона, но  трябва да има насреща и подкрепа от държавата.

20 млн. лева ще бъдат отредени за Европейската столица на културата Пловдив, заяви Боил Банов.

Относно финансирането на театрите и заявката на предшественика му Рашко Младенов за промяна на механизма на финансирането им, Боил Банов подчерта, че ако в гилдията се стигне до широк консенсус, ще има промени:

Ще направим така необходимото нашата гилдия да открие и предложи добрите насоки по промяна на методиката за финансиране на театрите.

По отношение на Националната филмотека е изготвен вариант за субсидиране, който ще разреши проблемите на културната институция.

В защита на децата се преминава към нови платформи в аудиовизията и в защита на съдържанието. Това е ключът. Министрите на културата приеха такава промяна в директивата, която се надяваме да доведе до по-голяма защита от зловредни, принуждаващи към насилие послания, коментира още Боил Банов и увери, че България ще се включи в този дебат на всички нива.

В сектор „Култура“ всичко е важно, всичко е приоритет. Познавам цялата картина. Не мога да си позволя да приоритизирам едно пред друго, обобщи Банов.

Боил Банов е театрален режисьор и преди да поеме поста министър беше дългогодишен заместник-министър на културата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!