Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП представя позицията и очакванията на бизнеса след Брекзит

| обновено на 25.05.17 в 17:51
Снимка: EПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

След Брекзит българските и британските компании виждат повече възможности за двустранно търговско сътрудничество. Това показват данните от две проучвания - сред фирми-членове на Българската търговско-промишлена палата у нас и още едно - на партньорска на нашата бизнес организация във Великобритания. 

България изключително разчита на експорта, който представлява 60 на сто от брутния вътрешен продукт и в Брекзит българските компании виждат възможност за подобряване на сътрудничеството между двете страни.
Въпреки Брекзит, Великобритания си остава и Лондон си остават световен финансов център. Наш пропуск е, на страната ни, че все още не сме използвали тези възможности за привличане на повече инвеститори.
В британското проучване, проведено сред хиляда тамошни компании, приоритетите на бизнеса сега са в преговорите с ЕС, казва още Олга Чугланска.
Свободната търговия трябва да бъде в основата на преговорите с ЕС, така са казали 74 процента от анкетираните, а не да се съсредоточават политиците върху рестрикциите за свободното движение на хора.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи днес позицията и очакванията на бизнеса след Брекзит. Изнесени са данни от подробен доклад-проучване на партньорска организация от Великобритания за последствията от излизането на Обединеното кралство от Евросъюза.

Проучването ще покаже как гледат британските износители на Брекзит и къде смятат да изнасят през следващите пет години, дали ЕС ще е сред основните им партньори, и очакват ли затруднения в търговията между Евросъюза и Великобритания. Проучени са и препоръките от бизнеса към британското правителство за преодоляването на Брекзит. 

В допълнение БТПП ще представи и своя позиция на базата на анкета, която е проведена сред нашите компании. Проучването е осъществено през май сред хиляда фирми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна