Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозиция представя проявите на дарителството у нас за просвета и образование

Ден след празничния 24 май ще бъде изложена експозиция с вълнуващото мото "Да послужа на родо си – за дарителството у нас за просвета и образование“. В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" проф. Пепка Бояджиева от БАН, разказа:

Изложбата, която ние представяме днес в Народното събрание, надяваме се по-късно да бъде изложена и в други институции и в други градове на страната, в основната си част е историческа, но не е обърната към миналото. Това е така, не само защото представяме и съвременни прояви на дарителството. Нашата изложба е насочена към настоящето и бъдещето, защото е посветена на образованието, а всички добре знаем, че образованието е бъдещето на всяка нация, както и защото е посветена на дарителството, а ние смятаме, че дарителството не е просто даване на пари. То е проява и утвърждаване на ценности като солидарност, съпричастност, доверие към другите. То е ценност, без която нито едно общество няма бъдеще.

Нашата изложба показва вдъхновяващи прояви на ползотворно взаимодействие между държавата и гражданското общество, взаимодействие, което е в основата на просперитета на всяка нация, добави проф. Бояджиева:

В изложбата са представени с документи и снимков материал редица доста известни наши дарители, чиито имена знаят всички. Това са Евлоги Георгиев, Иван Евстатиев Гешов, Димитър Ценов и така нататък. Нашата изложба показва и редица прояви на щедра дарителност от много неизвестни хора като Лука Доросиев, който е учител и който дарява пари за безплатна трапезария в Копривщица, Маринчо Караконов, който предоставя около 1 400 000 лева за подпомагане на училища и църкви в Ловеч.

Цялото интервю с проф. Пепка Бояджиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени