Отзвук от "Музикант на годината 2016": Кристина Георгиева - Млад музикант на годината

Кристина Георгиева - Млад музикант на 2016 година
Снимка: БНР/Ани Петрова

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с публика зала "България".


Деветокласничката Кристина Георгиева е една от големите надежди на българската цигулкова школа – носителка е на много награди от конкурси. Доскоро свири на цигулка, предоставена ѝ от големия наш музикант Веско Ешкенази - копие на Гуарнери (инструмент, с който самият Веско е изнасял много концерти). А сега й е предоставена цигулката, дарена от световноизвестния Владимир Спиваков на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В момента Кристина комбинира обучението си там с уроци при прочутия педагог Леонид Кербел в Белгия.

„Цигански напеви“ от Пабло Сарасате не са случаен избор за галаконцерта „Музикант на годината“, където цигуларката солира на камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. През 2016 г. Кристина Георгиева изпълни пиесата на престижни сцени – дебютира като солистка на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов, а освен това беше избрана да солира на Националния оркестър на Белгия под диригентството на Максим Венгеров в Пале дьо Боз’ар в Брюксел.

Чуйте интервюто с Кристина Георгиева и запис от галаконцерта "Музикант на годината 2016".

Свързани новини

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" – запис

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" привлече в столичната зала "България" на 18 април многобройна публика, любопитна да разбере кой е победителят в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Статуетката "Музикант..

публикувано на 03.05.17 в 10:01
Още от категорията
Мартин Ташев

Тромпетистът Мартин Ташев: Посрещайте всеки един ден с усмивка

Мартин Ташев открива голямата си любов - музиката още като дете. И до ден днешен не се разделя с тази своя страст, а негов спътник е тромпетът. Познаваме го най-добре от Биг Бенда на Българското национално радио и формация "Тумбаито". Работи с..

публикувано на 23.04.18 в 16:58

Вокална група от Мездра с първо място и награди от международен фестивал

Престижни отличия от Международния детски фестивал „Млади таланти” получи Центърът за подкрепа и личностно развитие в Мездра. Форумът се проведе в Националния дворец на децата в София, съобщават от Общината. Вокалните групи и индивидуални..

публикувано на 23.04.18 в 15:46

ВГ "Радиодеца" с покана за пролетен джаз концерт

Вокална група "Радиодеца" и техният ръководител Илина Тодорова ще бъдат домакини в Първо студио на БНР на Детския пролетен джаз концерт. Над 40 малки изпълнители ще вземат участие. Те са подготвили много нови песни и танци специално за пролетния концерт,..

обновено на 23.04.18 в 11:15
„Лед Зепелин”: Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж (отляво надясно)

Хоби и колекционерски страсти, 3 част

От времето на барока, че и години преди него, та чак до наши дни съществуват свързани с музиката личности, които намират време, сили и енергия да задоволяват и други, различни от музикалните потребности. В третата, посветена на феномена „хоби”, наша среща,..

публикувано на 23.04.18 в 11:10

Арфистката Яна Дойнова: Мечтая денят да стане по-дълъг

Яна Дойнова – момиче, което намира шума в големия град за жизненоважен и храни с него динамиката на собственото си битие. Или човек, който открива в пътешествията си в далечни страни частички, с които попълва пъзела на личната си философия за света. Или..

публикувано на 23.04.18 в 10:55
Юн Мияке навърши кръгли 60 в началото на тази година

Проект на Юн Мияке с хора "Космическите гласове", Арто Линдзе и Винисиус Кантуария

Слънчев джаз+ на 22 април припомня моменти от гостуването на "Ритмос негрос" във Второ студио на БНР и запис на част от предаването пак там четвърт век по-рано с Жюли Фройнд, сега звезда в родното си Перу. Гостите на първия Джаzz+ фестивал Пари..

обновено на 23.04.18 в 10:30

Евгений Шевкенов дирижира на пловдивска сцена

Гост в студиото на зона "Култура" на Радио Пловдив е  проф. Евгений Шевкенов . Световноизвестният цигулар, роден в Пловдив ще бъде пред пловдивската публика за втори път в рамките на година, нещо което меломаните знаят добре, че не бива да пропуснат...

публикувано на 23.04.18 в 10:12