Отзвук от "Музикант на годината 2016": Кристина Георгиева - Млад музикант на годината

Кристина Георгиева - Млад музикант на 2016 година
Снимка: БНР/Ани Петрова

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с публика зала "България".


Деветокласничката Кристина Георгиева е една от големите надежди на българската цигулкова школа – носителка е на много награди от конкурси. Доскоро свири на цигулка, предоставена ѝ от големия наш музикант Веско Ешкенази - копие на Гуарнери (инструмент, с който самият Веско е изнасял много концерти). А сега й е предоставена цигулката, дарена от световноизвестния Владимир Спиваков на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В момента Кристина комбинира обучението си там с уроци при прочутия педагог Леонид Кербел в Белгия.

„Цигански напеви“ от Пабло Сарасате не са случаен избор за галаконцерта „Музикант на годината“, където цигуларката солира на камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. През 2016 г. Кристина Георгиева изпълни пиесата на престижни сцени – дебютира като солистка на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов, а освен това беше избрана да солира на Националния оркестър на Белгия под диригентството на Максим Венгеров в Пале дьо Боз’ар в Брюксел.

Чуйте интервюто с Кристина Георгиева и запис от галаконцерта "Музикант на годината 2016".

Свързани новини

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" – запис

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" привлече в столичната зала "България" на 18 април многобройна публика, любопитна да разбере кой е победителят в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Статуетката "Музикант..

публикувано на 03.05.17 в 10:01
Още от категорията

Първи „Музикферайн” фестивал във Виена

Когато градът на културата Виена празнува, музиката става част от празника. Музикалното дружество „Музикферайн” също ще празнува през 2018 г., като ще предложи един нов, собствен музикален фестивал, така че да направи от музиката празник за виенчани и..

публикувано на 22.01.18 в 16:17
Джони Митчел и Пат Матини

"Сенки и светлини" - проекции на Джони Митчел и Пат Матини, плюс Джако Пасториъс и Майкъл Брейкър

На 21 януари Слънчев джаз+ се връща не само към изпуснат момент от 2017 с един от кръстниците ни, Ерик Трюфа с необичайни версии на Майлз Дейвис на живо от Париж, но и се връща в далечната за някои 1980-а, когато изпреварили времето си, Джони Митчел..

обновено на 22.01.18 в 11:40

Звукови хроники „Митологични образи”: интерпретации на митове за Аполон

Аполон е едно от главните олимпийски божества. Син е на Зевс и Лето, брат-близнак на Артемида, той е идеал за класическа красота, младост, сила. Аполон е многостранен, разпознат като бог на музиката, истината, поезията, на лечителството, като бог на..

публикувано на 22.01.18 в 08:30
Петър Македонски и Аделина Александрова в студиото на предаването.

Петър Македонски: Каквото и да е било, винаги си пожелавам всяка година да бъде по-успешна от предишната

Петър Македонски е роден на 8 юни 1988 в София. Трето поколение тромпетист, син на проф. Ангел Македонски (тромпет) и внук на легендарния Петър Кърпаров (основател на българската тромпетна школа), той охотно и по един забележително впечатляващ начин..

публикувано на 20.01.18 в 12:05
сцена от

Галаконцерт "Жените на Пучини" в Софийската опера тази вечер по случай 160 години от рождението на композитора

Световноизвестните солисти Доната Д'Анунцио Ломбарди и Камен Чанев ще пеят на галаконцерта "Жените на Пучини" в Софийската опера тази вечер по случай 160 години от рождението на композитора. Диригент е 28-годишната Беатриче Венеци , родена в град..

публикувано на 20.01.18 в 11:02
Айлин Перес и Джералд Финли в сцена от операта.

Айлин Перес и Джералд Финли в „Таис” на Масне, спектакъл на Метрополитън опера - Ню Йорк

В съботната вечер предлагаме спектакъл на Метрополитън опера - Ню Йорк. Записът на операта „Таис” от Жюл Масне е направен на 11 ноември миналата година, но в съботната вечер се излъчва директно от Женева за всички страни-членки на Европейския съюз за..

публикувано на 20.01.18 в 08:30
 Moonwalks

Moonwalks: дарк-спейс-рокендрол от Детройт в София и Пловдив на 25 и 26 януари

Ударно начало на годината е подготвил екипът на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев”. Първите гости за 2018 г., когато и концертната серия, и предаването-майка „Аларма”, честват 10 години от създаването си, са..

публикувано на 19.01.18 в 17:15