Отзвук от "Музикант на годината 2016": Кристина Георгиева - Млад музикант на годината

Кристина Георгиева - Млад музикант на 2016 година
Снимка: БНР/Ани Петрова

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с публика зала "България".


Деветокласничката Кристина Георгиева е една от големите надежди на българската цигулкова школа – носителка е на много награди от конкурси. Доскоро свири на цигулка, предоставена ѝ от големия наш музикант Веско Ешкенази - копие на Гуарнери (инструмент, с който самият Веско е изнасял много концерти). А сега й е предоставена цигулката, дарена от световноизвестния Владимир Спиваков на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В момента Кристина комбинира обучението си там с уроци при прочутия педагог Леонид Кербел в Белгия.

„Цигански напеви“ от Пабло Сарасате не са случаен избор за галаконцерта „Музикант на годината“, където цигуларката солира на камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. През 2016 г. Кристина Георгиева изпълни пиесата на престижни сцени – дебютира като солистка на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов, а освен това беше избрана да солира на Националния оркестър на Белгия под диригентството на Максим Венгеров в Пале дьо Боз’ар в Брюксел.

Чуйте интервюто с Кристина Георгиева и запис от галаконцерта "Музикант на годината 2016".

Свързани новини

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" – запис

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" привлече в столичната зала "България" на 18 април многобройна публика, любопитна да разбере кой е победителят в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Статуетката "Музикант..

публикувано на 03.05.17 в 10:01
Още от категорията

Успешен гастрол на Старозагорската опера на сцената на националния ни оперен театър

Трупата на Старозагорската опера гостува на сцената на Софийската национална опера и балет със свои избрани продукции - мюзикъла за деца „Машина на времето“ и балетите „Нестинарка“ , „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“ . Тези спектакли са..

публикувано на 22.10.18 в 17:47
Камелия Тодорова

Искреност и красота, облечени в музика

В началото на юли Камелия Тодорова ни подари песента „Красив спомен“ . Музиката и текстът са на талантливата Рейчъл Роу – дъщеря на великолепната дама на българската сцена. Искреност и красота, облечени в музика- беше първото ми впечатление от..

публикувано на 22.10.18 в 16:49
Михаил Белчев

Родства по избор в песенната лирика

Това е необичайно и много специално издание на „Часът на думите“. Гост в студиото е един от големите ни майстори на песенна поезия – Михаил Белчев. Ситуацията е усложнена, тъй като той гостува в предаването на своята съпруга – Кристина. Тя съумява да мине..

публикувано на 22.10.18 в 10:25

Фолклор и композиторско творчество

На международния фестивал за съвременна клавирна музика прекрасният арменски пианист Хайк Меликян изпълни – в рамките на разнообразна стилистично програма – две творби от арменски композитори: Соната – посвещение на Комитас от Арутюн Делалян и Шест..

публикувано на 22.10.18 в 10:15

Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.  Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена..

публикувано на 22.10.18 в 06:44
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските..

публикувано на 21.10.18 в 07:20