Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2016": Кристина Георгиева - Млад музикант на годината

Кристина Георгиева - Млад музикант на 2016 година
Снимка: БНР/Ани Петрова

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с публика зала "България".


Деветокласничката Кристина Георгиева е една от големите надежди на българската цигулкова школа – носителка е на много награди от конкурси. Доскоро свири на цигулка, предоставена ѝ от големия наш музикант Веско Ешкенази - копие на Гуарнери (инструмент, с който самият Веско е изнасял много концерти). А сега й е предоставена цигулката, дарена от световноизвестния Владимир Спиваков на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В момента Кристина комбинира обучението си там с уроци при прочутия педагог Леонид Кербел в Белгия.

„Цигански напеви“ от Пабло Сарасате не са случаен избор за галаконцерта „Музикант на годината“, където цигуларката солира на камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. През 2016 г. Кристина Георгиева изпълни пиесата на престижни сцени – дебютира като солистка на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов, а освен това беше избрана да солира на Националния оркестър на Белгия под диригентството на Максим Венгеров в Пале дьо Боз’ар в Брюксел.

Чуйте интервюто с Кристина Георгиева и запис от галаконцерта "Музикант на годината 2016".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна