Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Департаментът за езиково обучение при СУ проведе първите изпити за получаване на "печат за двуезичност"

Снимка: БГНЕС

Департаментът за езиково обучение при Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) проведе първите изпити по български език на наши ученици, живеещи в Чикаго, за получаване на т.нар. "печат за двуезичност". Изпитите са проведени дистанционни и са първите за владеене на български език по обща европейска езикова рамка на ученици от 11-и и 12-и клас от Чикаго. Оценките ще бъдат вписани в дипломите на учениците, което ще се отрази при кандидатстване в университети.

Доц. Светозара Халачева – директор на Департамента за езиково обучение при Софийския университет, поясни, че в края на април тази година е подписано споразумение между МОН и СУ, с което се възлага провеждането на изпити по български език за всички български неделни училища в чужбина:

В изпълнение на това споразумение в събота, 20-и май, бяха проведени изпитите на първите 9 ученици от училища в Чикаго за получаване на "печата за двуезичност". Този печат им дава предимство при кандидатстване в американски университети, както и по-добри възможности за намиране на работа в държавната администрация. Българските ученици се представиха чудесно и показаха изключително добро владеене на родния език, въпреки че от доста години живеят в чуждоезикова среда, което е постижение за запазване на българския дух изобщо.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна