Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков: Реформата в образованието трябва да бъде продължена

Снимка: СУ
Министърът на образованието Красимир Вълчев трябва да продължи реформата, която започна като главен секретар на просветното министерство. Ключово в тази реформа е промяна на начина, по който се разпределя финансирането във висшите училища, подчерта в предаването "Неделя 150" ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

В случая с висшето образование, 20 години то зависеше от броя на студентите, което стимулираше понижаване на качеството и повишаване на броя на студентите. Сега идеята е не просто да се намали броят на студентите, което е неизбежно при тази демографска криза, а по-скоро да се стимулира качеството. Преди това не влизаше във формулата.

Изказването на руския президент Владимир Путин за кирилицата е умишлено двусмислено, смята проф. Герджиков:

Предполагаме, че в тези идея се съдържаше известна идея за провокация, но все пак от първото прочитане аз видях, че ставаше дума за македонските земи, което може да означава всичко. Нашите държавници, разбира се, хората на културата и духа, са длъжни да реагират на такова изказване, защото е ясно, че българският принос за създаването и особено за разпространението на азбуката е много сериозен.

Интервюто на Явор Стаматов с проф. Анастас Герджиков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна