Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов: Най-същественото достижение на членството ни в ЕС е преобразяването на нормативната уредба

Цветан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Властта и бизнесът се обединиха около ползите от членството на страната ни в Европейския съюз. Предизвикателствата в отношенията между България и европейската общност и пътят напред, също бяха сред темите на конференция, домакин на която беше Търговско-промишлената палата. Форум, организиран по повод 10-ата годишнината от присъединяването ни към Европейския съюз.

За 10 години най-същественото достижение на членството ни в Европейския съюз е преобразяването на нормативната уредба и демократизирането на законодателството. Това е оценката на юриста, но и предприемач, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. На форума отново категорично беше заявена позицията на страната ни в подкрепа на европейската интеграция, затвърждаването на членството и разширяването на ЕС:

България има своите предимства. В сравнение със съседни страни се представя много успешно. В последните години за наше удовлетворение особено в икономическата област има 60% външнотърговски обмен в рамките на Европейския съюз, за което постижение българският бизнес заслужава адмирации, че в такива тежки времена, включително и в периода на кризата, ние успяхме да преориентираме нашата икономика към ЕС – посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов, който не спести и недостатъците, като за пример спомена провалената по думите му лисабонска стратегия и пожела това да не се случва и със стратегията за растеж на Европейската комисия "Европа 20-20“.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени