Александър Велев: Интересът към продукцията на Радио България е нисък

От днес Радио България спира да звучи в интернет

Даниела Константинова: Радиото се лишава от едни уникални свои предимства като институция
Александър Велев
Снимка: Ани Петрова
От днес Радио България спира да звучи в интернет. Журналистите обаче ще продължат да подготвят авторски текстове до момента, в който то бъде закрито. Колегията на Радио България е изпратила писмо до различни институции, в което призовава решението на ръководството на БНР да бъде подложено отново на дебати и оценка.

В предаването "Преди всички" генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че според направен анализ интересът към продукцията на Радио България е нисък. Той обясни какви са намеренията на ръководството:

Ние трябва да отговорим на променената информационна среда. Преди години, когато беше създадено Радио България, все още информация се черпеше от радиото, телевизията и вестниците. Тогава нямаше интернет, нямаше свободно електронно пространство. В момента човек, който търси информация за България или който търси информация от България, може да я намери в много източници. Не е само радиото източникът, от който може да се търси. Нашето намерение е да направим нашия портал триезичен – на български, на английски и на руски. По този начин да даваме скоростно информация на два от световните езици – на английски и на руски. Руски, защото имаме и доста голяма руска общност, която живее в България, и ще продължим, естествено, да произвеждаме радиопрограма на турски език за българите, чийто майчин език е турски.

Даниела КонстантиноваДаниела Константинова – председател на редколегията на Радио България, посочи какви са притесненията на служителите:

Мога да кажа, че това, което ме притеснява, е, че Радиото се лишава от едни уникални свои предимства като институция. Радиото не е една обикновена медия, а е институция, която има влияние, надхвърлящо радиото. Тази уникалност е не само Оркестърът на БНР, но и чуждоезиковата продукция. Считаме, че брандът "България" е сравнително непознат за света. Много често България е мръсна дума на Запад, вие знаете. Нашата мисия на нашите програми е да представяме един балансиран образ на страната като инвестиционна дестинация, като туристическа дестинация и като държава на духа.

Според Даниела Константинова неглижирането на Радио България датира отдавна. Тя посочи и че сайтът на Радиото няма оптимизация по търсене и затова по задаване на ключови думи той няма шанс да отиде напред.

Цялото интервю с Даниела Константинова и Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Тридневен протест с искане за оставка на правителството започва пред НС

Тридневен протест пред Народното събрание започна в 11 ч. под надслов "Окупация с искане за оставка на правителството". Акцията се организира в социалните мрежи и е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина.  Един от участниците в протестните действия обяви в социалните мрежа основните искания: "Пред парламента: "Окупация, с искане за..

обновено на 16.11.18 в 12:48
Посланикът на Франция Ерик Льобедел откри тази седмица изложбата „Клемансо, военен предводител“.

Посланик Ерик Льобедел: Посланието в изложбата за Клемансо е работим съвместно, а не един срещу друг

Френският посланик Ерик Льобедел заяви пред БНР, че посланието на изложбата „Клемансо, военен предводител“ в София е работим съвместно, а не един срещу друг. „Важно е да не се затваряме в себе си, да не се отказваме да прилагаме силата на договорите, сключени въз основа на преговори и да разбираме, че е по-добре да работим съвместно,..

публикувано на 16.11.18 в 12:36

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на московски район

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на 40-етажен блок в московския район Северно Чертаново, пише руското издание vesti.ru. Марина Назарова разказва, че хвърлен от птиците камък паднал на 2 метра от тригодишната ѝ дъщеря. Засега няма пострадали хора, но паркираните около блока коли са претърпели сериозни поражения. На местните..

публикувано на 16.11.18 в 12:30
Лозан Панов

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съдебната система е затънала в зависимости. На форум, посветен на "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото", съдия номер едно изброи 11 причини, които, според него, опровергават констатацията от последния евродоклад, че страната ни се е справила с..

публикувано на 16.11.18 в 12:07
Влакът не може да продължи по маршрута си, докато в него текат следствени действия

Мъж и жена са задържани за убийство с нож във влак край Вакарел

Полицията спря влак в района на Вакарел заради намушкан мъж в един от вагоните, който впоследствие е починал. Мъж и жена са задържани за убийството. По първоначална информация, те са брат и сестра, а вероятната причина за убийството - отправена забележка към извършителите.  50-годишният намушкан мъж е получил кръвоизлив и е починал в 8:33 часа в..

обновено на 16.11.18 в 11:53

БНР организира дискусия за изборите за Европейски парламент догодина

Българското национално радио организира днес дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния..

обновено на 16.11.18 в 11:47

Корин Велла: Убиха Дафне, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафне Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафне, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40