Александър Велев: Интересът към продукцията на Радио България е нисък

От днес Радио България спира да звучи в интернет

Даниела Константинова: Радиото се лишава от едни уникални свои предимства като институция
Александър Велев
Снимка: Ани Петрова
От днес Радио България спира да звучи в интернет. Журналистите обаче ще продължат да подготвят авторски текстове до момента, в който то бъде закрито. Колегията на Радио България е изпратила писмо до различни институции, в което призовава решението на ръководството на БНР да бъде подложено отново на дебати и оценка.

В предаването "Преди всички" генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че според направен анализ интересът към продукцията на Радио България е нисък. Той обясни какви са намеренията на ръководството:

Ние трябва да отговорим на променената информационна среда. Преди години, когато беше създадено Радио България, все още информация се черпеше от радиото, телевизията и вестниците. Тогава нямаше интернет, нямаше свободно електронно пространство. В момента човек, който търси информация за България или който търси информация от България, може да я намери в много източници. Не е само радиото източникът, от който може да се търси. Нашето намерение е да направим нашия портал триезичен – на български, на английски и на руски. По този начин да даваме скоростно информация на два от световните езици – на английски и на руски. Руски, защото имаме и доста голяма руска общност, която живее в България, и ще продължим, естествено, да произвеждаме радиопрограма на турски език за българите, чийто майчин език е турски.

Даниела КонстантиноваДаниела Константинова – председател на редколегията на Радио България, посочи какви са притесненията на служителите:

Мога да кажа, че това, което ме притеснява, е, че Радиото се лишава от едни уникални свои предимства като институция. Радиото не е една обикновена медия, а е институция, която има влияние, надхвърлящо радиото. Тази уникалност е не само Оркестърът на БНР, но и чуждоезиковата продукция. Считаме, че брандът "България" е сравнително непознат за света. Много често България е мръсна дума на Запад, вие знаете. Нашата мисия на нашите програми е да представяме един балансиран образ на страната като инвестиционна дестинация, като туристическа дестинация и като държава на духа.

Според Даниела Константинова неглижирането на Радио България датира отдавна. Тя посочи и че сайтът на Радиото няма оптимизация по търсене и затова по задаване на ключови думи той няма шанс да отиде напред.

Цялото интервю с Даниела Константинова и Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Камионът, в който е намерен хероинът

Хасковският окръжен съд остави в ареста шофьора на камиона, в който бяха открити 191 килограма хероин

Хасковският окръжен съд остави в ареста 61-годишния Дурсун Хамзаоглу-шофьор на камиона, в който бяха открити 191 килограма хероин. Рекордната  пратка на стойност над 12 милиона и 500 хиляди лева, беше заловена на 23 май на граничния пункт" Капитан Андреево".  На Хамзаоглу е повдигнато обвинение за пренасяне на наркотик в особено големи размери, за..

публикувано на 26.05.18 в 19:58

Възпоменателен митинг-събор се състоя в село Медовец

Възпоменателен митинг-събор с надслов "Единни в защита на демокрацията" се състоя в село Медовец, община Дългопол. Повод са жертвите на възродителния процес отпреди 29 години - Назифе Мустафа и Шакир Мехмед .  Пред паметната плоча за загиналите цветя поднесоха евродепутатите Илхан Кючук, Филиз Хюсменова и Неджми Али, депутати на ДПС,..

публикувано на 26.05.18 в 19:40

Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата за подпомогне на розопроизводителите

Омбусманът Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата, с които да бъдат подпомогнати розопроизводителите, заради  провалената кампания. Така, за всеки килограм розов цвят, стопаните ще получат по 90 стотинки.  Мая Манолова присъства на протестен митинг в Стрелча, където вместо да отбележат "Празника на розата", производителите решиха да..

публикувано на 26.05.18 в 19:17

Лео Варадкар: Свидетели сме на една тиха революция

В Ирландия бяха обявени първите официални резултати от референдума за абортите. 60 процента от участвалите в допитването са подкрепили прекратяването на забраната за прекъсване на бременността. Обявените по-рано прогнозни резултати показваха резултат с по-голяма разлика между привържениците и противниците на промяната.  Окончателните резултати от..

обновено на 26.05.18 в 18:57

Близо пет килограма канабис са открити на ГКПП "Лесово" в лек автомобил с българска регистрация

Близо пет килограма канабис са открили митнически и гранични служители на граничен пункт "Лесово" в тайници на лек автомобил с българска регистрация, съобщиха от митницата в Бургас. Наркотикът е бил скрит в 14 пакета в праговете на автомобила. При извършения на място полеви наркотест тревистата маса реагирала на канабис.  Шофьорът на автомобила е..

публикувано на 26.05.18 в 17:43

Ришкият проход е затворен заради катастрофал молдовски ТИР

Ришкият проход е затворен заради катастрофал молдовски ТИР. Направени са няколко опита камионът да бъде изтеглен, но без успех.  В момента стоката се прехвърля  в друг камион, за да може ТИР-ът да бъде изправен. 

публикувано на 26.05.18 в 17:19

Над 100 представители на балканските държави се събраха на изложение на храни в ЕП

Над 100 представители на балканските държави се събраха на изложение на храни в Европейския парламент в Брюксел. Форумът под наслов "Тера Мадре Балкани" е по инициатива на българските евродепутати Владимир Уручев и Андрей Ковачев. Според Уручев приоритетът "Западни Балкани" може да бъде налаган и чрез храната:  "Един от каналите, сред които става..

публикувано на 26.05.18 в 17:06