Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халаф: Арабските страни поставиха Катар "на тясно", за да се откаже от подкрепата за екстремизма

| обновено на 05.06.17 в 13:49

Предисторията на противопоставянето не е нова, на неотдавнашната среща в Рияд са изнесени данни, че Катар подпомага екстремистки организации. Това отбеляза в ефира на "Хоризонт" журналистът Мохамед Халаф в коментар по повод скъсването на дипломатическите отношения с Катар, което обявиха коалиция арабски държави, сред които са Саудитска Арабия и Египет.

Обвинения и доказателства има от различните служби в САЩ и от други западноевропейски служби, че Катар финансира и въоръжава, помага логистично и т.н. - на различни организации - екстремистки, терористични организации като "Мюсюлмански братя", "Хамас", "Нусра" и ДАЕШ.

И между другото, между тези държави от Залива и Египет имаше доста обвинения срещу Катар.

Според Халаф този дипломатически ход е мотивиран и от неизпълнените обещания на Катар, че ще спре подкрепата за радикални ислямистки организации, повечето от които подкопават вътрешния ред и държавността и в арабските страни, и заради връзките с Иран - главният враг на сунитските държави: 

Според мен всички тези мерки, които са взети снощи от тези четири държави, целят поставянето на Катар "на тясно", за да се откаже Катар, този път сериозно, от подкрепата си за тези организации. В същото време мисля, че най-важното е, че те обвиняват Катар не само в подкрепа на тези организации, те обвиняват Катар, че поддържа връзки с Иран, който е основният враг на сунитските държави в Залива. 

Халаф изтъкна, че САЩ също нямат интерес да тласкат Катар към близост с Иран, стараят се да изолират Иран и да се избегне допълнителна дестабилизация на региона. Иран е дестабилизаращ фактор, който силно безпокои и Израел, подчерта журналистът.

Целият анализ на Мохамед Халаф може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна