Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на НЗОК подкрепя идеята за определяне на болници без лимит на финансиране

По темата утре предстои разговор между представители на Здравната каса и здравното министерство

д-р Глинка Комитов
Снимка: БГНЕС

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране. Миналата седмица стана ясно, че най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си с половин милион лева, тъй като лекарите са приемали пациенти отвъд договореното с Касата.

В интервю за предаването "Неделя 150" д-р Комитов коментира темата за т.нар. „надлимитна дейност“ на болниците, като обясни:

Това „надлимитна дейност“ е придобило гражданственост - това всъщност е стойността на разходите, които те правят извън записаните им стойности в техните индивидуални договори. Има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени. Първо им е вменено по закон. Второ, има такива болници, които денонощно се обръщат към тях. Една от тях вие цитирахте и тя се намира в София, това е "Пирогов" - тя няма как да връща пациенти и формира така наречената "надлимитна дейност".

Затова касата като такава институция, която не разделя болниците на държавни, областни, общински, университетски, а просто разпределя парите според, един път, както казах, Закона за публичните финанси и Закона за бюджета, тоест, в рамките на бюджета, с който разполага. Но политиката в здравеопазването се определя от Министерство на здравеопазването и не знам, може би заедно, и това ще го направим в понеделник - тоест утре, заедно с Министерство на здравеопазването и заедно с представители  от Министерство на финансите (между другото председател на Надзорния съвет е заместник-министърът на финансите), ще трябва да помислим дали да не направим един списък от лечебни заведения, които наистина да са структуроопределящи в страната и за които да няма лимит.

На уточняващ въпрос дали има предвид това, което е предложил здравният министър Николай Петров - да има „безлимитни“ болници, Глинка Комитов отговори:

Точно така. Но не може да бъде за всичките, защото ние нямаме  такъв ресурс  - да платим всичко. Обаче министерството от своя страна е длъжно да осигури в цялата страна, равномерно.

Управителят на НЗОК уточни, че списъкът с болници без лимити трябва да бъде създаден от здравното министерство, като допълни:

Има си критерии, които Световната здравна организация ги е създала…, та по тези критерии тя трябва да направи един списък, по който ние като каса да плащаме на тези лечебни заведения безлимитно и това най-вероятно (вероятно казвам, те ще решат), ще са университетските болници, с областните болници.

Това едва ли ще важи със задна дата за дейностите, които вече са извършени от болниците, но ще се търсят други възможности за компенсиране, обясни още Глинка Комитов:

В края на месеца ще видим къде са останали средства и колко от тази надлимитна дейност може с наши усилия да бъде платена и колко ще остане, за да бъде компенсирана.

Глинка Комитов подчерта, че няма да се прави актуализация на бюджета на НЗОК. Редът за болничната медицинска помощ и лекарствата са секторите, където най-често се натрупват преразходи и затова, след анализ на реализацията на бюджета на Касата, ще се предложат мерки, ориентирани към тези пера.

Цялото интервю с управителя на Националната здравноосигурителна каса, който обясни принципите за разпределение на бюджета за финансиране на болниците от страна на Касата, може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени