Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция на тема "Медиите като обект и средство за натиск в балканските страни” се провежда в СУ

Снимка: Ани Петрова, БНР

Национална конференция по медийна сигурност се провежда днес в Софийския университет. Предвидени са два основни дискусионни панела: "Медийната сигурност като аспект на националната сигурност“ и "Медийната сигурност в балканския геополитически пъзел“. Програмата включва и интересни базови изказвания и презентации, които вероятно ще дадат интересни посоки на дебатите.

Приех поканата за конференцията с готовност, защото самата конференция е израз на признание за ролята на медиите в обществото. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" проф. Юрий Търкаланов, участник в конференцията и дългогодишен преподавател в Академията на МВР:

Медиите са важен обществен институт и без тях днешното общество е немислимо. Всъщност те са нашата връзка със света и без тях ние няма да знаем какво става, както и няма да можем да се ориентираме в процесите, които ни заобикалят. Всичко в медийното пространство има една относителна страна. Медиите отразяват по различен начин процесите в обществото, но в крайна сметка в съвкупност те отразяват всички процеси. При така наречените "нови медии“ обаче има проблем с достоверността, поне това е моето мнение. Преди около повече от 10 години в един наш вестник беше написано, че работата на днешните шпиони е да четат вестници. Това е малко пресилено, но има и нещо вярно, както във всяка шега.

Цялото интервю с проф. Юрий Търкаланов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени