Славея Христова: Корупционните практики в страната са наплашили хората

БГНЕС

В последните години местните референдуми са много по-успешни, отколкото националните. Имаме над 50 инициативи за местни референдуми, повечето от които завършват с успех – гражданите успяват да съберат подписи, да наложат решение и дата за референдум. Просто не се стига винаги до по-широко отразяване.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Славея Христова от „Болкан Асист“ в коментар за местния референдум сред жителите на община Трън, които се обявиха срещу златодобива в региона.

Категорично не мисля, че еколозите са наплашили хората. Ако има някой, който е наплашил хората, това са корупционните практики в нашата страна. Независимо от това какъв е инвеститорският интерес и доколко евентуален подобен проект би допринесъл полза за гражданите, тук не се наемам да съдя. Смятам, че, като цяло, в България, когато става въпрос за големи инвестиции, когато става въпрос за обществени поръчки, ние сме свидетели на безброй порочни практики и хората вече не вярват на когото и да било. За съжаление, и бизнесът, и инвеститорите са компрометирани покрай начина, по който се процедира, по който институциите процедират, когато избират изпълнител, когато избират инвеститор и затова хората не вярват.

По повод решението на фирмата, афиширала инвеститорски интерес в региона, да обжалва в съда решението от референдума, Христова заяви:

Според мен, ако това са почтенни инвеститори, сигналът, който биха възприели е, че трябва по-добре да обясняват и да популяризират своите намерения. Напоследък често ми се налага да отивам в Германия да стоя там за известно време. Наблюдавам живота там. Непрекъснато има местни референдуми против нечий инвеститорски или икономически интерес, но, в отговор на тези инициативи, никой не се сърди, никой не прави някакви изявления и не се обръща към съда. Започват кампании....
Още от категорията

Ще бъде обявен нов конкурс за директор на Националния исторически музей

Конкурсът за директор на Националния исторически музей е приключил без избран кандидат, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на културата. Единственият кандидат Вера Бонева не е събрала необходимия брой точки.  За поста ще бъде обявен нов конкурс, а сегашният директор проф. Божидар Димитров ще напусне на 1 ноември.

публикувано на 18.10.17 в 17:57

Изгубената Беломорска Тракия - завръщане и реконструкция

В тези дни, когато историческата справедливост беше възстановена и в Албания беше признато съществуването на българско етническо малцинство (предаването „Премълчаната история”, трябва да подчертаем, на два пъти имаше тема българските селища по източната албанска граница, а гост беше доц. Веселка Тончева от БАН, благодарение на чиито усилия обичаите на..

публикувано на 18.10.17 в 17:10

Писатели и журналисти ще се включат в инициатива за насърчаване на четенето сред учениците

Писатели и журналисти ще гостуват в часа на класния в различни гимназии и ще са част от новата инициатива за насърчаване на четенето сред учениците.  Обществото и институциите трябва да обединят усилията си, за да четат младите повече и да имат трайна култура за четене, каза министърът на образованието Красимир Вълчев . Писателят Захари..

публикувано на 18.10.17 в 17:05

Главният прокурор разпореди проверка на публикация за изнудване от заместник-министър

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Софийската градска прокуратура незабавна проверка на публикация в сайта "Dir.bg" със заглавие: "БСП: Заместник-министър на транспорта изнудвал превозвачи“.  В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от депутата от БСП за България Георги Свиленски и от заместник-министъра на транспорта Ангел..

публикувано на 18.10.17 в 16:49

Университетската болница в Стара Загора иска част от задълженията ѝ да бъдат покрити с кредит

Ръководството на Университетската болница в Стара Загора е поискало още през август от здравното министерство част от просрочените 15 милиона лева задължения да бъдат покрити с кредит. И до днес обаче не е получен отговор, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на лечебното заведение професор Йовчо Йовчев . През тази година просрочените..

публикувано на 18.10.17 в 15:06

Георги Лозанов: Плурализмът на собствеността на медиите е важен за свободата на словото

Доц. Георги Лозанов коментира пред Олга Добрева проучването за състоянието на медиите през 2017 г.   на Асоциацията на Европейските журналисти в България, според който политическият натиск върху медиите се завръща, а свободата на словото се влошава. Заедно с резултатите от изследването „Журналистика без натиск 4.0“ беше представен и докладът на..

публикувано на 18.10.17 в 14:50

Стотици балони над НДК напомниха за жертвите на рака на гърдата

Стотици балони полетяха над София в памет на загубилите битката с рака на гърдата и в подкрепа на жените, които се борят с тежката болест. Събитието пред НДК се провежда за пета поредна година и е част от информационната и профилактична кампания за борба със заболяването, инициирана от Първа АГ болница „Света София“. Тази година, от общо 9 софийски..

публикувано на 18.10.17 в 14:49