Славея Христова: Корупционните практики в страната са наплашили хората

БГНЕС

В последните години местните референдуми са много по-успешни, отколкото националните. Имаме над 50 инициативи за местни референдуми, повечето от които завършват с успех – гражданите успяват да съберат подписи, да наложат решение и дата за референдум. Просто не се стига винаги до по-широко отразяване.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Славея Христова от „Болкан Асист“ в коментар за местния референдум сред жителите на община Трън, които се обявиха срещу златодобива в региона.

Категорично не мисля, че еколозите са наплашили хората. Ако има някой, който е наплашил хората, това са корупционните практики в нашата страна. Независимо от това какъв е инвеститорският интерес и доколко евентуален подобен проект би допринесъл полза за гражданите, тук не се наемам да съдя. Смятам, че, като цяло, в България, когато става въпрос за големи инвестиции, когато става въпрос за обществени поръчки, ние сме свидетели на безброй порочни практики и хората вече не вярват на когото и да било. За съжаление, и бизнесът, и инвеститорите са компрометирани покрай начина, по който се процедира, по който институциите процедират, когато избират изпълнител, когато избират инвеститор и затова хората не вярват.

По повод решението на фирмата, афиширала инвеститорски интерес в региона, да обжалва в съда решението от референдума, Христова заяви:

Според мен, ако това са почтенни инвеститори, сигналът, който биха възприели е, че трябва по-добре да обясняват и да популяризират своите намерения. Напоследък често ми се налага да отивам в Германия да стоя там за известно време. Наблюдавам живота там. Непрекъснато има местни референдуми против нечий инвеститорски или икономически интерес, но, в отговор на тези инициативи, никой не се сърди, никой не прави някакви изявления и не се обръща към съда. Започват кампании....
print Отпечатай
Още от категорията

Протести в три страни срещу ядрените електроцентрали в Белгия

Около 50 хиляди души протестираха с искане Белгия да спре незабавно експлоатацията на две ядрени електроцентрали поради опасения за сигурността, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. 50 хиляди протестиращи от Германия, Белгия и Холандия, по данни на организаторите, образуваха човешка верига около мястото, където се събират границите на трите страни. Човешката..

публикувано на 25.06.17 в 22:11

Пострадалите машинисти на гарата в Горна Оряховица са в тежко състояние в Пирогов

Двамата машинисти, които пострадаха по-рано днес на гарата в Горна Оряховица вече са в Спешното отделение на болница "Пирогов" в София. От там съобщиха, че мъжете са в съзнание, но в тежко състояние. В централната противошокова зала лекари от различни специалности ги преглеждат и изследват, за да установят точно какво е тяхното състояние. Машинистите..

публикувано на 25.06.17 в 21:54

Шофьорите не са запознати с правилата за изпреварване на колоездачи, смятат от клуб "Велосити"

По-строг контрол върху изпреварването на велосипедисти на пътя - за това настояват от колоездачен клуб "Велосити". В предаването ни "Хора, пътища, автомобили" Петя Радева от клуба обясни, че шофьорите не са запознати с правилата за изпреварване на колоездачи, което създава предпоставки за инциденти. Тя посочи, че в населените места разстоянието, на..

публикувано на 25.06.17 в 20:04

Четирима производители получават приза за най-едра череша на празника Кюстендил

Четирима земеделски производители получават приза за най-едра череша на завършилия 10-и празник на черешата в Кюстендил. Черешите-рекордьори са обрани в градини в селата Николичевци, Ръждавица, Граница и Жабокрът. Всички замервания показали еднакъв размер- 35 милиметра диаметър на плода. Наградата за най-атрактивно вешало- нанизани на..

публикувано на 25.06.17 в 19:52

Дизелов локомотив се запали на гарата в Горна Оряховица

Дизелов локомотив на "Товарни превози" се запали около 17,00 часа на жп гара Горна Оряховица. Инцидентът е станал на 13-и коловоз на пътническата гара, когато локомотивът е извършвал маневра, разказаха железничари. Пожарът вече е загасен. Няма опасност за преминаващите пътнически влакове. Гарата не е затворена, пътници не са евакуирани.  Двамата..

обновено на 25.06.17 в 19:37

Много музика игри и забавления във втория ден на "Радио парк фест" в Южния парк

С детски игри, песни и народна музика продължава втория ден от  "Радио парк фест" в София , организиран от Българското национално радио. Южният парк се превърна в място за въртене на обръчи, скачане с чували и дърпане на въжета: Определено трябват повече забавления, нещо свързано със спорт, разходки . Парк-фестът продължи с песните на вокална група..

обновено на 25.06.17 в 19:33

Най-малко 1500 души са евакуирани заради пожара, избухнал снощи в Южна Испания

Най-малко 1500 души са евакуирани заради пожар, който стигна до природния парк Доняна в Южна Испания, предаде Франс прес. Паркът е включен в Световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО.  Пожарът е избухнал снощи. За потушаването му са мобилизирани 7 самолета, 10 хеликоптера и 4 хидроплана. Властите засега не посочват каква площ е засегната от..

публикувано на 25.06.17 в 17:44