Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славея Христова: Корупционните практики в страната са наплашили хората

Снимка: БГНЕС

В последните години местните референдуми са много по-успешни, отколкото националните. Имаме над 50 инициативи за местни референдуми, повечето от които завършват с успех – гражданите успяват да съберат подписи, да наложат решение и дата за референдум. Просто не се стига винаги до по-широко отразяване.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Славея Христова от „Болкан Асист“ в коментар за местния референдум сред жителите на община Трън, които се обявиха срещу златодобива в региона.

Категорично не мисля, че еколозите са наплашили хората. Ако има някой, който е наплашил хората, това са корупционните практики в нашата страна. Независимо от това какъв е инвеститорският интерес и доколко евентуален подобен проект би допринесъл полза за гражданите, тук не се наемам да съдя. Смятам, че, като цяло, в България, когато става въпрос за големи инвестиции, когато става въпрос за обществени поръчки, ние сме свидетели на безброй порочни практики и хората вече не вярват на когото и да било. За съжаление, и бизнесът, и инвеститорите са компрометирани покрай начина, по който се процедира, по който институциите процедират, когато избират изпълнител, когато избират инвеститор и затова хората не вярват.

По повод решението на фирмата, афиширала инвеститорски интерес в региона, да обжалва в съда решението от референдума, Христова заяви:

Според мен, ако това са почтенни инвеститори, сигналът, който биха възприели е, че трябва по-добре да обясняват и да популяризират своите намерения. Напоследък често ми се налага да отивам в Германия да стоя там за известно време. Наблюдавам живота там. Непрекъснато има местни референдуми против нечий инвеститорски или икономически интерес, но, в отговор на тези инициативи, никой не се сърди, никой не прави някакви изявления и не се обръща към съда. Започват кампании....
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна