Славея Христова: Корупционните практики в страната са наплашили хората

Снимка: БГНЕС

В последните години местните референдуми са много по-успешни, отколкото националните. Имаме над 50 инициативи за местни референдуми, повечето от които завършват с успех – гражданите успяват да съберат подписи, да наложат решение и дата за референдум. Просто не се стига винаги до по-широко отразяване.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Славея Христова от „Болкан Асист“ в коментар за местния референдум сред жителите на община Трън, които се обявиха срещу златодобива в региона.

Категорично не мисля, че еколозите са наплашили хората. Ако има някой, който е наплашил хората, това са корупционните практики в нашата страна. Независимо от това какъв е инвеститорският интерес и доколко евентуален подобен проект би допринесъл полза за гражданите, тук не се наемам да съдя. Смятам, че, като цяло, в България, когато става въпрос за големи инвестиции, когато става въпрос за обществени поръчки, ние сме свидетели на безброй порочни практики и хората вече не вярват на когото и да било. За съжаление, и бизнесът, и инвеститорите са компрометирани покрай начина, по който се процедира, по който институциите процедират, когато избират изпълнител, когато избират инвеститор и затова хората не вярват.

По повод решението на фирмата, афиширала инвеститорски интерес в региона, да обжалва в съда решението от референдума, Христова заяви:

Според мен, ако това са почтенни инвеститори, сигналът, който биха възприели е, че трябва по-добре да обясняват и да популяризират своите намерения. Напоследък често ми се налага да отивам в Германия да стоя там за известно време. Наблюдавам живота там. Непрекъснато има местни референдуми против нечий инвеститорски или икономически интерес, но, в отговор на тези инициативи, никой не се сърди, никой не прави някакви изявления и не се обръща към съда. Започват кампании....
Още от категорията

Разледваният за сводничество в Испания Пламен Темелков отново e кмет на Семчиново

Разледваният за сводничество досегашен кмет на село Семчиново Пламен Темелков отново поема управлението.  Той беше преизбран на кметския пост с 200 гласа преднина пред опонента си от ДПС Димитър Джамов. Предишният мандат на Темелков беше предсрочно прекратен, заради четиримесечен престой в испански следствен арест. Сега той е на свобода под парична..

публикувано на 21.05.18 в 13:31

ТИР разля 23 тона зехтин тази сутрин на АМ "Марица" край Харманли

Хърватски тир е катастрофирал и е разлял 23 тона зехтин тази сутрин на магистрала "Марица" близо до Харманли. 31-годишният шофьор, управлявал камиона с несъобразена скорост, изгубил контрол над управлението и се ударил в дясната мантинела. Платното се почиства. В този участък превозните средства трябва да се движат с по-ниска скорост и особено..

публикувано на 21.05.18 в 13:22

Във всички училища от Благоевградска област, където се провежда матура, има видеонаблюдение

Във всички училища от Благоевградска област, където се провежда матура и национално външно оценяване по български език и литература, има видеонаблюдение. На двама ученици работите са били анулирани, тъй като са били на изпит с мобилни телефони. Около 94 процента от дванайсетокласниците в областта са се явили на зрелостният изпит тази сутрин...

публикувано на 21.05.18 в 12:53

Къде в Русия се псува най-много

Социологическата агенция ZOOM MARKET направи изследване в кои руски градове се псува най-много. Изследването е обхванало 3000 души на възраст между 18 и 54 години. Според данните на социолозите най-много се псува в Перм, Воронеж и Иваново. В десетката влизат още Оренбург, Тамбов, Челябинск, Кемерово, Брянск, Ростов на Дон и Липецк...

публикувано на 21.05.18 в 12:52
На срещата на обществени медии от Югоизточна Европа, организирана от Българското национално радио, взеха участие представители на Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора

Акценти от срещата на обществените медии от Югоизточна Европа

На срещата на обществени медии от Югоизточна Европа, организирана от Българското национално радио в Правец на 16 и 17 май, взеха участие представители на Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна Гора. Срещата беше инициирана от генералния директор на БНР Александър Велев, в..

публикувано на 21.05.18 в 12:25

Български архитекти получават световна награда за интериорен дизайн

Български архитекти получават световна награда за интериорен дизайн, след като техен проект бе избран сред силна конкуренция от жури, включващо над 200 влиятелни критици и дизайнери. Те грабват платинената си награда в категория "Интериорен и изложбен дизайн" от A’ Design Award. Конкурс, който има за цел да подчертае отличната квалификация..

публикувано на 21.05.18 в 12:23

За още едни частични местни кметски избори

Снощи приключи първият тур от частичните местни избори в две общини и осем кметства. Ето някои причини за този вот. Единият от досегашните кметове е осъден за отвличане, побой и палеж на автомобил. Друг за неправомерно изразходване на бюджетни средства. Трети - с обвинения от испанските власти за трафик на хора. Още по-друг заради влязла в сила присъда за..

публикувано на 21.05.18 в 12:20