Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсъхват над 100 000 декара изкуствени гори, 70% от дървесината им е усвоена

Снимка: БГНЕС

От средата на 2016 г. здравословното състояние на изкуствено създадените иглолистни насаждения ескалира. Състои се главно в изсъхване на дърветата, а причините са комплексни. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ инж. Ценко Ценов, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в Изпълнителната агенция по горите, и допълни, че са засегнати над 100 000 декара. Това са 10 000 хектара от 4,2 милиона хектара гори в държавата и проблемът все още не е голям, но буди притеснение, тъй като се разраства и обхваща цялата страна. 30% от горите у нас са иглолистни. От тях 90% са изкуствени. 

Основната причина, която можем да кажем, е свързана с физиологичното отслабване на състоянието на дървостволите в тези иглолистни гори, а то е предизвикано от комплекс от причини. На първо място, това са грешки при самото залесяване в миналото, които са свързани с изнасяне на белия бор на по-ниска височина от естествения му ареал. Проблемът е свързан и с големи гъстоти, когато са създавани тези иглолистни насаждения, тъй като те изпълняват и друга функция, основно защитна, и са използвани за борба срещу ерозията и за защита на почвата.

Решенията са свързани със своевременна реакция по отношение на тези заболявания. За съжаление, тук науката препоръчва единствено сечта като формат - изсичане и изнасяне на заразената и повредената изсъхнала дървесина, където вече се настаняват вторични вредители - насекоми, болести.

В засегнатите гори има около 70% усвоена дървесина, обясни Ценов. Основно те са държавна собственост. Където горите са частна или кооперативна собственост, усвояването е около 50%, допълни той. От Агенцията по горите са направили предписания към всички собственици за своевременно усвояване. Проблем има само с една собственост, където голяма част от наследниците след реституцията не са в България.

С цел да не бъдат изсечени и здрави гори, е проведено Национално съвещание и са изготвени указания. Предвиждат се и нормативни промени. Дългосрочните мерки предвиждат постепенна подмяна на иглолистните насаждения с широколистни.

България скоро ще стане член на международната организация Схема за горски семена и растения, тъй като е получила утвърдителна оценка на одита, допълни Ценов. Това ще облекчи много търговците и производителите на горски репродуктивни материали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна