Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландският маршрут на Одисей в Дъблин

В романа „Одисей” на ирландския писател Джеймс Джойс маршрутът се е превърнал в емблематичен и непременно се  изминава на точно определена дата - 16 юни. Защо тогава? Колкото и парадоксално да изглежда, изборът на деня не е само литературно хрумване! Предисторията дори има отношение към туризма, макар по онова време все още никой не подозира. Тук трябва да си припомним за французите, които при всеки въпрос приканват: „Търсете жената!”. С Джойс не е по-различно. Говори се, че точно на 16-и юни той за първи път среща бъдещата си съпруга, която е... камериерка в хотел! На пръв поглед, станалото е важно от личен  характер. Но когато е намесен творец, нещата придобиват други мащаби.  

В книгата ирландският Одисей е наречен Леополд Блум. Той е рекламен агент. Представете си, знае за изневярата на жена си! И какво предприема? Неговата привидно обикновена разходка из Дъблин всъщност носи многопластова символика, която читателят разшифрова, спрямо дълбочината на своите познания. Романът е признат за връх в литературния модернизъм. Определян е като експериментален, полистилистичен, пълен с огромно количество исторически, философски и културни алюзии, започвайки още от заглавието, напомнящо за омировата „Одисея”. В наши дни творбата на Джойс е включена в списъка на 100-те най-добри книги за всички времена. Някога, обаче, е посрещната със скандали, спорове и цензура. Изказват се хиляди противоречиви мнения. Според швейцарския създател на аналитичната психология Карл Густав Юнг, книгата разтърсва обществото тъкмо с показването на скритото зад хиляди завеси и хладнокръвно гледа на нещата, сякаш от разстоянието на космическото пространство, оставяйки съществуванието да се движи по своя път. Специалистите и до днес продължават да правят сложни съждения. А туристите, независимо от образованието и професията, с удоволствие вървят по стъпките на главния герой Леополд Блум. Даже онези, които не са чели дебелата книга „Одисей” на Джеймс Джойс, се обличат в костюми от онази епоха. Хапват ястия, описани в творбата. Обикалят Дъблин, посещават и Кулата - музей на Джеймс Джойс. Този прочут ирландски маршрут събира почитатели от близо и далеч, особено всяка година на 16 юни.
Повече подробности ще научим от Н. Пр. Майкъл Форбс, посланик  на Ирландия у нас. За превода съдейства Веселина Дохерти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна