Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мира Майер: Надявам се, че, като космополитен град, Лондон ще успее да овладее противопоставянето между общностите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В коментар във връзка с последния атентат, който беше извършен в Лондон пред джамия, проф. Мира Майер от НБУ каза в ефира на "Хоризонт", че всички са засегнати от тероризма и никой не е сигурен, но добави, че не смята, че причината се корени в това, че религиите съдържат в себе си войнстващо ядро:
 

Макар че има доста течения, редица анализатори, които биха ви казали, че това не е вярно, отбеляза Мира Майер и добави:

Смятам, че всичко зависи от тълкуванията. Смятам, че свещените книги на трите големи монотеистични религии не дават еднозначни тълкувания, но факт е – ето, напоследък виждаме изяви на привърженици на исляма, които са привърженици на насилието. Дали те се радикализират, защото не могат да се впишат в западните общества и поради тази причина търсят някакви насилствени актове – за отмъщение, или стигат по религиозен път, това тепърва в бъдеще ще се види.

Проф. Майер отбеляза, че правителството във Великобритания е реагирало адекватно след нападението, като е организирана среща с представители на големите вероизповедания в столицата, за да не ескалира още противопоставянето и да не се стигне до нови актове на отмъщение:

В случая надеждите ми са, че Лондон, като един космополитен град, ще успее да овладее тези междуобщностни насилствени актове, които издълбават огромни пропасти, и хвърлянето на мостове след това върху тази пропаст коства много усилия на всички от различните общности.

Цялото интервю на Емилия Антова с Мира Майер можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна