Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Й. Николов: Допуска се строителните фирми да ползват материали, които не гарантират 100% защита от пожар

Снимка: БГНЕС
Изискванията към фирмите, които полагат топлоизолации на сгради у нас, позволяват те да влагат материали, които не гарантират на 100% защита от пожар, посочи в предаването "Преди всички" инж. Йордан Николов – изпълнителен директор на Българската асоциация за изолация в строителството. 176 високи блока имат сключени договори за саниране, от тях 21 са завършени, сочи информация, получена по Закона за достъп до информация, поискана от Асоциацията за изолация в строителството. В част от тях е вложен, или това предстои да стане, материал, който не отговаря на нормите за безопасност при пожар. Инж. Йордан Николов предупреди, че и за опожарения блок в Лондон многократно са подавани сигнали:

При нас системата също е достатъчно хлабава, за да се приложат материали, които не са 100% гарантирани. Всяка една фасадна система, когато се прилага като система, тя трябва да бъде минимум клас В, но за съжаление поради хлабавия контрол много от компаниите използват възможността да приложат такива материали, те не прилагат пълни системи на първо място. Те купуват полистирен от една компания, дюбели – от друга компания, лепило – от трета компания и си правят техни си системи, които далеч не са гарантирани и сертифицирани. Вторият проблем е, че понякога се прилагат материали, които пристигнат на пазара и се предлагат с неадекватни документи. Т.е. пристига материал, който по документи е клас В, а като се направи по-задълбочено проучване, се оказва, че този материал е на далеч, далеч по-ниско ниво.  

Председателят на камарата на инженерите инж. Иван Каралеев смята, че в това отношение стиропорът е абсолютно неприложим като изолация:

Материалите, които се използват, трябва да бъдат от такава степен на негоримост, за да не могат да се запалват при възникване на огнища на пожар. Използването на така популярния стиропор в това отношение не е желателно въобще да не се допуска.

Контролът на работата на фирмите за толоизолация се осъществява от сертифициращи компании, но те понякога създават нереални изисквания, обясни

проф Димитър Назърски от катедра "Строителни материали и изолации" в УАСГ:

Има един проблем с това, че в националните изисквания е записано, че външните топлоизолационни системи трябва да бъдат с клас по реакция на огън, клас В. Но това е за системата. Изведнъж контролни органи искат този клас В за горивни материали, каквито са пенополистирените в различните им варианти, а това няма нищо общо с класа на самата топлозолзационна система. При което се създават едни нереални изисквания.

Инж. Йордан Николов обясни още, че сега е възможно материали от по-нисък клас да бъдат вложени в сгради с височина над 28 метра, но от Асоциацията за изолация в строителството са предложили промени, с които се настоява те бъдат само от клас А. 

В отговор от Министерството на регионалното развитие и благоустройството поеха ангажимент да проверят дали в санирането се влагат материали, които не отговарят на стандартите.

Разговора на Таня Милушева и Диана Дончева и Иван Каралеев и Йордан Николов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна