Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Попов: България не е изключение от общата тенденция за ръст на употребата на наркотици

Младежите от 15 до 24 години у нас са сред най-застрашените от употреба на дрога, сочат данните за Европа

| обновено на 26.06.17 в 15:17
Снимка: БГНЕС

Тази година мотото на Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на дрога е „Първо слушай!“. Целта е да се припомни на младите хора за ужасните последици от употребата на наркотични вещества. Младите хора у нас  - на възраст между 15 – 24 години, са най-честите потребители на наркотици, показват данни от доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и пристрастяването. Хората между 30 и 35 години, които умират заради употреба на дрога, са два пъти повече в сравнение с останалите в ЕС. За миналата година са регистрирани 17 нови случая на взета свръхдоза. В доклада е записано още, че постоянно расте броят на заразените с болести, заради венозната употреба на наркотици.

България не прави изключение от общата тенденция на нарастване на разпространението и употребата на наркотици. Възрастовата група 15-24 години е най-уязвима и стават лесно зависими. Факт е обаче, че у нас е относително много малка частта от населението над 40 години, която има опит в употребата на наркотици. През последните години няма увеличение на броя на зависимите, но остава той относително постоянен, каза в предаването „Преди всички“ по "Хоризонт"  д-р Пламен Попов, директор на Националния център по наркомании: 

За миналата година смъртните случаи са 17 заради взета свръхдоза, което е около 3.6 на 1 милион жители, и е значително под средното ниво за ЕС.

Момчетата и мъжете използват повече наркотици. Най-често употребявани са марихуаната и модифицираното екстази MDMA, което е доста силно и с повече странични ефекти, каза д-р Попов и предупреди за опасността, която носи и синтетичната дрога.

Подробности по темата можете да чуете от интервюто на Диана Дончева с д-р Пламен Попов в звуковия файл. 

Тази година Международният ден за борба с наркоманиите се отбелязва у нас с дискусии и семинари в София и Враца, а в община Струмяни  - с инициативата "Спорт срещу наркотици". Денят беше отбелязан и от ученици от сливенски гимназии, които  пуснаха 20 хвърчила с послания против дрогата в небето над града. Посланията на децата против наркотиците, които пуснаха с хвърчилата си в небето гласяха: Животът ми е смислен и без дрога, Вярвам в себе си, Имам мечти и ги следвамТаня Павлова, секретар на общинския съвет по наркотични вещества, също отправи своето послание: Живейте здравословно и ценете живота си! Следвайте мечтите си без наркотици! По-късно хвърчилата бяха подарени на преминаващите граждани. Организатори на събитието бяха Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център в Сливен. Довечера в Пловдив ще има концерт на млади изпълнители: "Живот или наркотици? Изборът е твой!".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна