Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25-и август започва 25-ият фестивал "Любовта е лудост“

Снимка: Георги Нейков, БНР


25-ото издание на фестивалът „Любовта е лудост“ ще бъде открито на 25-и август. Освен това съвпадение, се навършват и 100 години от премиерата на едноименния филм на Васил Генов. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ проф. Александър Грозев, който сподели, че именно заради малкото нови заглавия през 90-те е дошла идеята на фестивала да се прожектират и качествени стари филми.

Хората, гледайки старите филми, се връщат не само в своята младост, но и към едно кино, което си беше поставило хуманистични цели, кино, което беше с много високи художествени достойнства, с прекрасни актьори, с великолепни сценарии. Тоест това, което наричаме класика. Тази класика, за щастие, не остарява и е един своеобразен камертон, който позволява на съвременните режисьори, на младото поколение, по някакъв начин да се съизмерва, ако има сетива за подобен акт.

На юбилейния фестивал ще бъдат показани два филма от фестивала в Кан, сподели още Грозев – „Призраците на Исмаел“, с който беше открит фестивалът в Кан, и „125 удара в минута“, отличен със „Златната палма“. Има и филм отличен с Оскар –„Търговски пътник“ и номиниран за Оскар – „Джаки“

Искам да обърна внимание на публиката към един нов конкурс, който правим за пръв път тази година, за да разширим малко фестивалната панорама, а тя е свързана с обстоятелството, че Варна е Европейска младежка столица. Правим един конкурс с младежки филми, но любопитното е, че журито ще бъде излъчено от млади хора, които вече няколко месеца посещават Филмовата ни академия във Варна.

В младежкият конкурс, също както в традиционния, ще участват 12 филма.  Наградата за творчески принос ще получи Емилия Радева.

В коментар за развитието на българското кино, проф Грозев заяви:

Бих казал, че нашата беда е, че ние се водим по модата - гледаме какво се награждава на фестивалите и по този хоризонт започваме да подстригваме собствените си идеи. Много малко са оригиналните идеи. Затова много рядко български филм може да пробие на голям фестивал и да направи впечатление, защото хората винаги търсят новото, търсят оригиналното.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна