Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал In the Palace в Балчик със силно 14-то издание

БНР Новини
Каменната зала в Балчик, където се провежда конкурсната програма на фестивала.
Снимка: In the Palace fest

От 24 юни до 1 юли 2017 година в град Балчик, в двореца на Кралица Мария Александра Виктория де Единбург, се провежда 14 th IN THE PALACE International Short Film Festival, организиран от Фондация “Формат СФФ”, читалище “Вещина”, в партньорство и с подкрепата на Министерството на културата, Националния филмов център, Центъра за развитие на човешките ресурси, програмата "Еразъм +" на Европейската комисия, Държавния културен институт – Културен център “Двореца” и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
Заедно с богатата си конкурсна програма от международни и национални късометражни филми в няколко жанра – игрален, документален, анимационен и експериментален, авторските аудиовизуални произведения се оценяват от международно жури от утвърдени професионалисти в областта.
Тази година фестивалът представя и поредица от паралелни филмови програми. Сред тях са номинираните за Европейски филмови награди, номинираните за Оскар късометражни филми, както и специална селекция от най-добрите съвременни късометражни продукции, предоставени от Италианския национален късометражен филмов център, които ще бъдат представени от директора Якопо Кеса.

Паралелно с филмовата си програма Фестивалът традиционно организира своята образователна програма, работни срещи с представители на индустрията, Q&A сесии с авторите.
За поредна година се провежда и детски фестивал - Ushi Film Festival. Под мотото „от най-малките за най-малките” в програмата на фестивала за късометражно кино е включен международен конкурс за анимационни филми, като съставът на журито също е изцяло от деца. В рамките на програмата се организират дискусионни клубове и специализирани уъркшоп секции за най-малките - ателиета за анимация, илюстрация и комикс, уъркшоп „Как да снимам първия си филм” под ръководството на специалисти аниматори.
Директорът на IN THE PALACE International Short Film Festival Цанко Василев,фестивалният мениджър Лилия Кучева и Фейсал Куреши - член на Фестивалното жури от Великобритания следящи фестивала гостуваха на предаването „Време и половина”. Чуйте разговор с тях в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени