Живко Тодоров: Парк "Бедечка" ще бъде запазен в реалните си граници

Снимка: БГНЕС

Казусът за бъдещето на парк "Бедечка" в Стара Загора, във връзка с който наскоро беше проведен местен референдум, коментираха в ефира на „Хоризонт“ Никола Райков от неформалната група „Запазете Бедечка“ и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Райков отбеляза, че от "Запазете Бедечка", които поискаха еднакъв подход от страна на общината при обезщетяването на големи и малки собственици на терени на територията на парка, се опасяват от опити за преначертаване на границите му с цел обслужване на инвеститорски интерес на големи компании. Според екоактивистите, въпреки че огромната част от гласувалите в старозагорския референдум поискаха "Бедечка" да си остане парк, сега е в ход "прецизиране на границите на запазване на живописната местност, а замисълът е строителството да бъде разрешено в най-южната част на зелената площ":


Притеснително за нас е отношението към южната част, където наистина няма толкова дървесни видове, но това са едни отлични площи за спорт примерно, за открити пространства и за поляни, където гражданите на Стара Загора могат да заведат децата си, да участват активно в спортни мероприятия и да се порадват на открита площ, изтъкна Никола Райков.


В протокол на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към общината в Стара Загора е записано, че където не преобладават дървета, трябва да остане в сила планът за застрояване, който е действал досега.


От своя страна кметът на Стара Загора Живко Тодоров отбеляза, че исканията на неформалната група са неясни и изтъкна, че навсякъде, където има реална паркова територия, тя ще бъде запазена: Ако погледнете решението на ЕСУТ - пише, че ще бъде запазен паркът в реални граници, каза кметът като пое и ангажимент да организира заснемане на проблематичните южни територии: 


И аз ще организирам още следващата седмица пълно заснемане пред медиите на тези територии, за които говорят от групата „Запазете Бедечка“, за да кажете вие на какво основание в закона голи територии ще бъдат отчуждени за парк, когато в тях няма никакъв парк и в момента. Тук става въпрос за една много малка част, в която няма никаква паркова територия – това е южната част и то не на парк „Бедечка“, защото там никога не е имало парк и това всеки старозагорец го знае.


Тодоров отбеляза, че медиите са засипвани със сигнали във връзка с "Бедечка", които са некоректни и неверни. Кметът смята, че са намесени политически мотиви. 

Ако проверите закона какво казва, той казва ясно - за да бъдат отчуждавани територии за парк, те трябва наистина да бъдат паркови територии. Ние не можем да отчуждим всеки един терен, който не можем да докажем, че е парк, просто защото така сме решили. Нали разбирате, че това е нарушаване на принципа на право на собственост, ако не можем да кажем, че тази паркова територия наистина е такава, каза още кметът.  Двете позиции може да чуете от звуковия файл. Още от категорията

"Четири лапи": Голяма част от зоопарковете в България не отговарят на нормативните изисквания

Голяма част от зоопарковете в България не отговарят на нормативните изисквания. Това заяви Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" в Разград, където днес международен екип на организацията започна преглед на петте възрастни лъва в местния зоокът. Явор Гечев от фондация "Четири лапи" обяви: В момента правим едно цялостно проучване на ситуацията във..

публикувано на 23.11.17 в 14:38

Районната прокуратура в Добрич привлече като обвиняем управителя на "Евроманган“ ЕАД

Районната прокуратура в Добрич е привлякла като обвиняем управителя на фирмата "Евроманган“ ЕАД, която е концесионер на мангановата мина в Оброчище. Тази година некоректното отношение на концесионера стана причина за поредица от протести на работниците в рудника. Според прокуратурата фирмата е в несъстоятелност от юни месец 2016-а година. Дейвид..

публикувано на 23.11.17 в 14:21

България пое председателството на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа

България пое на ротационен принцип председателството на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа, в която членуват 9 държави от региона. Това е политически орган, който ръководи осъществяването на съвместни действия между своите членове в области на здравеопазването от общ интерес и действа като управителен комитет. София е домакин от..

публикувано на 23.11.17 в 14:20

Известни са присъдите на екипажа на българския кораб "Св. Николай", арестуван в Испания

Вече са известни присъдите срещу екипажа на българския кораб "Св. Николай", арестуван преди пет години в Испания с обвинения за контрабанда на близо три тона кокаин. На девет години и половина е осъден капитанът на кораба Иван Станчев , а с 10-годишни присъди са вторият и третият помощник-капитани, главният механик и старши помощник-капитанът. Един от..

публикувано на 23.11.17 в 14:14

15 свидетели от велинградския квартал "Анезица“ бяха разпитани по делото срещу Костадин Велев

15 свидетели от велинградския квартал "Анезица“ бяха докарани принудително в Пазарджишкия окръжен съд, за да бъдат разпитани по делото срещу Костадин Велев . Той е обвинен в незаконна лихварска дейност в особено големи размери. Свидетелите обясниха пред съдия Коста Стоянов, че липсата на средства е причина за неколкократното им неявяване в съда. Това..

публикувано на 23.11.17 в 14:00

НАП запечата пет от къщичките на Коледния базар в София

Пет от къщичките на Коледния базар в София са запечатани от данъчните, съобщиха за "Хоризонт" от Националната агенция за приходите. Столичната дирекция на НАП е проверила търговците за данъчно-осигурителни нарушения. Коледният базар в центъра на столицата беше открит в средата на ноември. Там могат да се намерят традиционни германски храни и напитки,..

публикувано на 23.11.17 в 13:41

Прокурори търсят съдействие от Цацаров за решаване на проблемите на специализирани съдилища

Прокурорите от Специализираната прокуратура потърсиха съдействие от главния прокурор Сотир Цацаров за материалното и щатното обезпечаване на специализирани съдилища. Обръщението им идва седмица след като съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа повече щатове за специализираните структури, въпреки че от началото на този месец там отиват и делата..

публикувано на 23.11.17 в 13:28