Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: Борисов търси съюзник в лицето на Радев

Бойко Борисов и Румен Радев
Снимка: БТА

Може би премиерът Борисов опита да намери съюзник в лицето на президента Радев, тъй като "пакетирането" на президента Радев с БСП не носи дълготрайни политически активи. А така двама силни мъже, които говорят и решават делата на една държава и определят нейното бъдеще, много повече импонира на премиера Борисов, на неговия личен манталитет и схващане на властта. Тази позиция изрази в предаването "Нещо повече" политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов след днешната среща Радев – Борисов. В анализ на конфликта ГЕРБ – Румен Радев политологът допълни:

Така древната максима "Разделяй и владей" много по-успешно в този случай би свършила работа, ако се намери правилният подход за комуникация.

Не смятам, че това е война, а пореден епизод от една битка или противопоставяне, което би трябвало да се очаква по оста президентска – изпълнителна власт, особено когато има разминаване в партийната принадлежност, отбеляза още Любомир Стефанов, според когото у нас има нагласа нещата да стават театрално-драматично, а не нормално като в другите държави, към които се стремим да приближим нашата демокрация:

Този театър има доста фарсови елементи. Ние в България сякаш добихме този навик да очакваме и изискваме от нашите политици нещо подобно, а те, за съжаление, ни го предлагат.

Политологът акцентира върху липсата въобще на стратегия извън българското председателство – за българското място, значение, тежест и самочувствие в ЕС: 

Имаме много воеводи и малко хайдути.

Не мисля, че премиерът Борисов би се подвел трети път по сценария "Подаваме оставка, за да предизвикаме избори – пък да видим какво ще стане", прогнозира още преподавателят, коментирайки прогнози на президента Георги Първанов.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Любомир Стефанов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна