Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Държавата и институциите са на колене пред работодателя от мина "Оброчище"

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Ако някой се чуди какво е нагъл работодател, може да погледне към мина "Оброчище". Това заяви в предаването "Нещо повече" омбудсманът Мая Манолова в коментар по нестихващата криза с миньорските възнаграждения и условията на труд в мината:

Ситуацията наистина е повече от абсурдна, защото изглежда, че държавата и институциите са на колене пред един нагъл работодател... В крайна сметка се оказва, че концесионерът не може да бъде стреснат да изпълнява законовите си ангажименти от нито една държавна институция.

И в сегашното, и в бъдещото концесионно законодателство, което предстои да бъде прието, има категорично разписани текстове, че клаузите в концесионния договор трябва да бъдат изпълнявани, подчерта омбудсманът в отговор на въпрос доколко защитени са правата на работниците.

Най-лошото е, че много често и държавата се е скрила, не по-малко успешно от наглите работодатели, допълни Манолова, припомняйки знакови примери за некоректно отношение на работодатели към техни служители в различни браншове. 

Целия анализ на омбудсмана на тема трудово робство и противодействие на институциите чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени