Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгла маса на тема "Демографски тенденции и процеси в България" се провежда в СУ

Доц. Георги Бърдаров: Демографията на България е по-голям проблем от икономическата криза

| обновено на 06.07.17 в 12:04
Снимка: БГНЕС

"Демографски тенденции и процеси в България" е темата на кръгла маса, организирана от Катедра "Социално-икономическа география“ в Софийския университет. Тя е инициирана от Министерски съвет, Министерството на труда, Софийския университет, Държавната агенция за българите в чужбина и е под патронажа на ресорния вицепремиер за икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Доволен съм, че тази проблематика излиза от чисто обществени медийни дискусии и се превръща в приоритет на изпълнителната власт. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет:

Още по-щастлив съм, че Софийският университет е домакин на такава проява, тъй като за мен това е мястото в България, където трябва да се предлагат мерки и програми не само за демографското, но и за цялостното развитие на България, както е било в цялата съвременна история. Определено тази кръгла маса е с идеята да се види какво може да се направи и как да се направи. Демографският проблем е най-големият проблем на България, по-голям от икономическата криза. Едно общество се нуждае от млади образовани хора. България е част от развития свят, а в този развит свят от 50 години се извършва драстична демографска революция. Ние, по ниски репродуктивни нагласи, ниска раждаемост и застаряване на населението, се вписваме перфектно в този развит свят. Големият проблем е в миграцията.

Цялото интервю с доц. Георги Бърдаров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна