Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба със снимки, посветени на дивата природа на Русия, може да бъде видяна в София

Снимка: Еленица Маринова



Фотоизложбата на Руското географско дружество „Най-красивата страна“ може да бъде разгледана в центъра на столицата до 27 юли.  Мащабният проект е посветен на дивата природа на Русия и на грижливото отношение към околната среда чрез изкуство на фотографиите. Конкурсът е проведен за първи път през 2015 г. Единственото условие в творческото състезание е фотографиите да бъдат направени на територията на Русия.

През 2016 г. в конкурса са участвали 23 000 руски и чуждестранни фотографи, които са изпратили около 110 000 снимки. Най-възрастният участник е бил на 87 години, а най-младият - на 5. В градинката пред Народния театър жителите и гостите на града могат да видят фотографиите на победителите в конкурса.

Според руския посланик у нас Анатолий Макаров, подобни мероприятия имат принос за укрепването на руско-българските отношения. По думите му природата на Русия е раят на земята:

Всеки народ смята своята родина за най-красивата и ние не правим изключение в това отношение. Гордея се, че имах възможността да се родя в страната на безкрайните полета, бурните реки и белоснежните брези; страната, която се простира от студената тундра до гордите кавказки върхове, от водите на Балтика до вулканите в Камчатския край. Във фотографиите ще видите безкрайна обич и нежност към нашата родина. Невинаги те са бляскави, понякога причиняват тъга. Точно това е целта на изложбата - да покажем Русия истинска, такава каквато е!

Изложбата се провежда в рамките на Дните на руската духовна култура в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени