Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамен Янев: Над половината подкрепени от Българската агенция за инвестиции проекти са високотехнологични

Насочването на сериозен ресурс към развитието на отбранителния сектор ще гарантира спокойствие на бизнеса, неговото развитие и разширяване, подчерта директорът на БАИ

Снимка: investbg.government.bg

От началото на годината Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 11 нови големи инвестиционни проекта на обща стойност над 160 милиона лева, които предвиждат да бъдат разкрити над 4000 нови работни места. Това съобщи в ефира на “Хоризонт” изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев, като допълни, че на „финалната права“ са още 5 проекта, които са за още около 35 милиона и планират създаването на нови 500 работни места. По отношение на секторите, в които се реализират инвестиционните проекти, Стамен Янев посочи:

Голяма част от тях са в сферата на IT аутсорсинга, същевременно имаме инвестиции в машиностроене, автомобилостроене.

Голяма част от проектите – бих казал повече от 50 процента от тях, са високотехнологични, което пък ни поставя в правилната посока, нещо, към което ние постоянно се стремим, а именно -  инвестициите в иновации, защото през иновациите ние можем да разчитаме на сериозен продукт, който може да се конкурира с други на световния пазар.

В рамките на провеждащия се в София тридневен международен форум, свързан с иновациите в сигурността и отбраната, Стамен Янев ще представи ролята на Агенцията за инвестиции като улесняващ фактор в процеса на глобалното коопериране. В ефира на „Хоризонт“ той коментира:

Ние виждаме нашата роля както и досега, а именно – като един мост между бизнеса, науката, образованието и естествено – публичните институции.

Същественото в този (европейски) фонд за отбрана е, че се набляга на индустрията – отбранителната индустрия и изследванията и всъщност това е наименованието на тридневната конференция: „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“.

Като припомни, че интернет е създаден първонално като военна технология, Стамен Янев отбеляза, че вижда добри перспективи за страната ни в сектора на отбранителната индустрия:

Аз виждам България като един основен лидер в иновациите в тази сфера и голямото ми желание, и ще работя усилено в тази посока  - именно тук да се създава един от основните интелектуални продукти в тази сфера.

Ако последваме опита на една федерална държава каквато е САЩ, вероятно и идеята на Европа е такава – да насочим един сериозен ресурс към националната сигурност или към европейската сигурност, защото това ще гарантира спокойствие на бизнеса, неговото развитие и разширяване. Така че инвестицията в интелектуален продукт в тази сфера, мисля че пък ще ни отличи и ще ни направи не само лидер на Балканския полуостров, но и в Европа. А и аз мисля, че имаме сериозни завоевания в тази сфера.

Инвестициите  в такива интелектуални продукти ще ни направят и една водеща икономика, обобщи Стамен Янев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл .


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени