Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Европредседателството ни не е застрашено

Деница Златева е освободила от финансова отговорност Боршош и е приела отчет за 2016-а, посочи Боил Банов

| обновено на 11.07.17 в 17:04
Лиляна Павлова
Снимка: БТА

Министърът за подготовката на европредседателството на България Лиляна Павлова опроверга твърдението, че в Европарламента се поставя въпросът за отнемане на председателството от страната ни:

Категорично няма такава опасност. Това са инсинуации, поредните фалшиви новини, с които се залива медийното пространство. Такава опасност няма. Такъв въпрос изобщо не стои на дневен ред. Българското председателство е политика. Българското председателство е право и ангажимент на България. България е напълно готова за председателството в рамките на шестте месеца, като част от триото. Нямаме нерешени въпроси за Българското председателство. Има създаден екип, има създадена експертиза. Готов е първият проект на приоритетите за председателството, готови сме и с календара на събитията. Българското председателство не само не е застрашено, а шест месеца преди да започне, имаме ясната рамка кои са досиетата, кои са приоритетите и кои са хората, които ще работят, за да може то да бъде реализирано успешно.

Лиляна Павлова отрече и информацията, че правителството търси друга сграда, тъй като Националният дворец на културата няма да бъде готов навреме:

Българското председателство изобщо не се върти около казуса "НДК". НДК е място, където да се проведе едно или друго заседание. То не създава предпоставка за провал на Българското председателство.

Това са поредните фалшиви новини, поредният негативизъм и поредният, за съжаление български, опит да се петни името на България, да се очерни образът на България, преди да започне Българското председателство, коментира още министър Павлова.



По време на изслушването на представители на изпълнителната власт във временната парламентарна комисия за НДК стана ясно, че НДК трупа загуби. Пред комисията Лиляна Павлова съобщи, че само за първите 5 месеца на година натрупаната загуба на НДК е за над 3 милиона лева. Почти месец е забавянето на ремонта на НДК. Павлова се надява, че ремонтът ще приключи до края на декември. Пред депутатите Павлова уточни:

Изисках актуалния бизнес план на дружеството, изисках актуалния инвестиционен план на дружеството, оздравителния план на дружеството, както и правилата на работа. До датата, до която бях принципал на дружеството, такива правила, такива документи не ми бяха представени. Вторият пакет с проблеми, който мога да идентифицирам, беше по отношение на самите обществени поръчки.
Въпреки това Лиляна Павлова увери, че договорите за преустройството на НДК се изпълняват.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви пред депутатите, че загубата е от порядъка на 9 милиона лева годишно за 2015-а и 2016 година:

Неведнъж съм настоявал за конкретни мерки, за да видя дружеството финансово стабилизирано и най-вече то да не продължава да трупа загуби.

Министърът на културата Боил Банов очерта приоритетите на ведомството му:

Единият е да приведа сградата във вид качествено, по законосъобразен начин, в готовност да приеме голямото предизвикателство – председателството. Второто нещо е в краткосрочен и дългосрочен план да подсигуря добрите тенденции и продължаване категорично на работата на Двореца като културен, но и в много голям аспект, вече след ремонта, и конгресен център.

Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, посочи Банов по време на изслушването:

Заместник-министър председателят Деница Златева на 2 май, няколко дни преди да приключи работата на служебното правителство, освобождава от отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на управителния орган. Освобождава ги от финансова отговорност за 2016 г. и приема отчет – това е факт, как ще го тълкувате, оставям на вас.

Министърът на културата обяви пред депутатите, че строителните работи са изпълнени 60% и увери, че обектът ще бъде завършен в срок. 

Още по темите за Българското председателство и НДК слушайте от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна