Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Конфликтът в Сирия е много повече от геополитически термин

Днес е премиерата на "Убийството на една революция" – личен поглед към конфликта, променил света

Фрагмент от корицата

Председателят на Форума за арабска култура в България и журналист Руслан Трад представя в клуб "Перото" първата си книга "Убийството на една революция". Книгата е в книжарниците от няколко дни.

Има хора, които се скараха за това дали тази книга да бъде разпространена или не, да бъде четена или не, което за мен е изключително странно и може би неочаквано. Със сигурност има неща – не че са нови за тях, но не биха искали да ги чуят, призна авторът в интервю за предаването "Преди всички". Четете с въпросителни, със задаване на въпроси, защото това е преди всичко лично изложение, призова той.

Извън общодостъпните данни, за мен беше много важно да бъдат разказани истории. Това, което най-много се пропусна за тези, вече седем, години, е даването на лице на този конфликт, той не е просто геополитически термин, поясни Руслан Трад.

Книгата е базирана предимно върху записки на автора от последните няколко години и касае хора, които той познава лично, много от тях рискуващи заради онова, което виждат и разказват.

Ако през 2011-а година събитията се бяха развили по друг начин, може би изобщо нямаше да има нужда от тази книга, щяхме да си спестим доста събития, включително в Европа, отбеляза още Руслан Трад:

Защото една от гледните точки в книгата е връзката на режимите в Близкия изток с терористичните групи – нещо, което се избягва като разговор. Макар че и "Ислямска държава", и "Ал Кайда" в Сирия са израсли, така да го кажем, в домашни условия. Те не са продукт на външни сили, както твърди пропагандата. Най-големият проблем е, че тези групи са следствие на регионалния вътрешен хаос. Има външно участие като намеса, но трябва да разберем, че най-големият проблем са местните правителства. 

Вече не говорим само за гражданска война, а за влияние между различни държави – както големите международни сили, така и големите регионални сили, смята анализаторът:

Вече можем да кажем, че Сирия е суверена държава единствено на картата. На терен нещата вече са много различни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна