Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пламен Иванов: В 3 до 5 на сто от случаите хернията рецидивира

Не всички случаи на пъпна херния при бебетата се оперират
Снимка: БГНЕС

Херниите на предна коремна стена са най-често срещаните и те се оперират много успешно. Хернии обаче могат да се получат и вътре в корема и те са по-опасни, обясни пред "Хоризонт" доц. Пламен Иванов, временно изпълняващ длъжността началник на Клиника "Ендоскопска хирургия" във Военно-медицинска академия. От днес до петък във ВМА  се провеждат безплатни прегледи за хернии. Капацитетът е вече запълнен, но през септември кампанията ще продължи, уверяват специалистите.

Ингвиналните хернии, които могат да бъдат вродени или придобити, при малките деца се третират по специфични методи, които ги предпазват от бъдещи рецидиви. Малките бебета не се оперират във всички случаи от пъпна херния, уточни д-р Иванов:

Обикновено с развитието самият начин на затваряне на пъпа претърпява еволюция. Понякога нещо което се е интерпретирало като херния, може да се окаже, че въобще не е било херния.

В 3 до 5% от случаите хернията рецидивира. Принципът е една херния колкото по-рано се оперира, толкова по-малък е шансът да рецидивира, посочи доц. Пламен Иванов.

Сред симптомите за херния са дискомфорт и локална болка - например в слабините или около пъпа. когато една херния се оперира по спешност, това е т.нар. заклещване.

Има над 200 метода за опериране на хернии - консервативно и лапароскопски. Операцията се покрива на 100 % по клинични пътеки на НЗОК. Платената част обхваща платната, които са скъпоструващи консумативи.

След операция на херния не се изсква спазването на специална диета. При лапароскопска операция две-три седмици трябва да се избягнат натоварванията, докато при класическа опрерация този период е по-дълъг - минимум три месеца.

Още информация ще научите от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна