Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецзвеното "Антикорупция" повдигна обвинения на Веселин Марешки

| обновено на 13.07.17 в 12:27
Веселин Марешки
Снимка: БТА

Специализираното звено "Антикорупция" повдигна обвинения на Веселин Марешки за нелоялни търговски практики. Лидерът на партия "Воля" отрече да е извършвал престъпление и заяви, че случващото се с него е политическа репресия.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отхвърли обвиненията на Веселин Марешки.

Прокуратурата обяви, че разполага със свидетелски показания пред съдия, както и с доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, че в продължение на години Марешки със заплахи и агресивно раздаване на листовки е придобивал част или целия бизнес на отделни фармацевти или на собственици на цели аптечни вериги. 

Документирани са седем такива случая в няколко български града. Като част от тази схема прокуратурата сочи още двама депутати от "Воля" - Кристина Таскова и Пламен Христов. Обвиненията на двамата ще бъдат повдигнати утре. 

Защо Марешки вижда политика в обвинението си: 

Ако имаше свидетелски показания, щеше да ми се повдигне обвинението много по-рано. Нямаше да чакат сега, когато ние ярко изразяваме позицията на народа. Ако пет години са го разследвали и не са открили нищо. Промени се това, че ние сме ярка опозиция и ги караме да си вършат обещанията от предизборните кампании. Управляващите, ОПГ. Каква е връзката им с главния прокурор те да се разбират. Откъде да знам каква им е връзката.


Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори:

Прокуратурата не следи политиката на господин Марешки. От името на прокурорите, които наблюдават това досъдебно производство мога да ви уверя, че то се е водело до момента абсолютно безпристрастно,  без оглед на политическите изяви на господин Марешки. Изследваме доказателствата, които ни водят до извод, че е извършено престъпление от общ характер. Това е престъпление против собствеността. То няма нищо общо с политиката според нас.

Аранудова обеща разследването да върви бързо, а не да стои на "трупчета", каквито прогнози прави лидерът на "Воля":

Прокуратурата няма намерение да протака разследването, каквото твърдение вече чух от името на господин Марешки, защото за нас е важно максимално  бързо да съберем доказателствата и да предадем лицето. 


.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна