Още по казуса за промените в Закона за съдебната власт

До какво ще доведат ограниченията за външно финансиране на магистратските организации

Снимка: Жоро Александров

Проектът за промени на Закона за съдебната власт, който предлага забрана за външно финансиране на професионалните организации  на съдиите, прокурорите и следователите, вчера отново стана обект на коментари, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов подкрепя тезата, огласена чрез правосъдния министър Цецка Цачева, магистратските асоциации и  организации да могат да получават европейски пари, тоест да се разшири първоначалното законово предложение тяхното финансиране да бъде ограничено.

19 неправителствени организации, сред които Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Съюза на юристите излязоха срещу тези промени и призоваха депутатите да оттеглят или отхвърлят така предложените изменения. След много бурен дебат в правната комисия вчера, промените бяха приети на първо четене с 12 гласа "за", един против и петима "въздържали се" - гласовете "против" и "въздържали се" дойдоха от опозицията.

Експертът от института за пазарна икономика Иван Брегов коментира темата в ефира на „Хоризонт“, като каза, че текстовете на законопроекта страдат от много лоша законодателна техника, допълвайки:

Не можем да преценим дали това е преднамерено действие или е липса на на професионален и експертен опит и подготовка.

Защото един от текстовете, който забранява на магистратите да получават финансиране дори като преподаватели, казва, че  те не могат да получават средства, когато това е изключително от чуждестранно финансиране. Не се казва какво означава изключително – в процентен обхват ли се изразява това, което е абсолютна недомислица, не се казва как се уреждат и заварените случаи, няма допълнителни разпоредби, които да казват организациите, които изпълняват проекти, финансирани от чужда страни, имат срок да ги завършат до еди си кога. Това би поставило България и българските магистратски организации в една много неудобна позиция да се наложи да обяснят на чуждестранните си донори що за правов ред има в страната.

Брегов, който смята, че тези текстове ще имат като за резултат изолационизъм и ще върнат България към тоталитарните времена, припомни и предисторията на предложените изменения, като посочи, че Съюзът на съдиите е основна мишена на готвените промени:

През лятото на 2016 година, говорейки за съдебна реформа, която има за цел да приведе българската съдебна система в съответствие с международните стандарти, се появи от никъде едно предложение на Емил Димитров-Ревизоро, което имаше за цел магистратите да декларират членството си в професионални организации. Аз си спомням много комично как правна комисия тогава не успя да формулира около 15 минути текст, който да има предметен обхват. В крайна сметка се появи една разпоредба на член 30 на Закона за съдебната власт, която е неприложима и в момента се ползва възможността - макар и да нямаме изтичащ мандат, да се нанесе този решителен удар срещу професионалните магистратски организации.

В отговор на репликата, че вчера председателят на правната комисия Данаил Кирилов се е аргументирал именно с това, че „ето една година мина, съдиите не декларират, не се вписват в регистри - тоест, този текст не работи“, Брегов коментира:

Една година мина, а Съюзът на съдиите още не е унищожен. Според мен това е коментарът, който се крие зад този текст, каза Брегов, подчертавайки, че магистратите трябва да могат да говорят не само чрез съдебните актове, а и да изразяват обществена позиция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Нападение в луксозен хотел в столицата на Афганистан

Група от трима или четирима въоръжени мъже е извършила нападение в луксозния хотел "Интерконтинентал" в Кабул, съобщи агенция Франс прес (АФП). Тя цитира афганистански официален представител, според когото нападателите стреляли по гости на хотела. Четвъртият етаж на сградата е обхванат от пожар. Гост на хотела съобщил за АФП от стаята си, че в..

публикувано на 20.01.18 в 19:59

Над 160 почистващи машини работят в София заради обилния снеговалеж

Повече от 160 почистващи машини работят в столицата заради обилния снеговалеж. Изпълняват се обработки със смеси срещу заледяване, както и бутане на снежна маса от пътните платна, съобщи дежурният в оперативния център на Столичния инспекторат Тони Стаменов : Работи се във всички райони на града. Обработват се пътищата, като се разпръскват..

обновено на 20.01.18 в 19:55

"Задруга за чиста храна" започва кампания по училищата във Велико Търново

Производители на храни и Националният център за обществено здраве започват съвместна работа в училищата за повишаване на здравните знания на подрастващите, свързани с храненето. Това съобщи във Велико Търново Филип Хайвазян , председател на неправителствената организация „Задруга за чиста храна“. Около 40 утвърдени български производители на..

публикувано на 20.01.18 в 19:50

45 са трудовите злополуки през 2017 г. в Ловеч

Инспекцията по труда в Ловеч е регистрирала 45 трудови злополуки през 2017 година, а установените нарушения са почти 4 хиляди. Повече от половината от инцидентите са пряко свързани с извършваната от пострадалите работа, а една четвърт при работа с машини и съоръжения в производствените предприятия. Сред нередностите по осъществяване на трудовите..

публикувано на 20.01.18 в 19:41
Красимир Вълчев

Вълчев: Едно от предизвикателствата е да привлечем млади учители

Едно от предизвикателствата е да осигурим педагогическата система в дългосрочен план с млади образовани учители, тъй като през последните години много педагози навлизат в пенсионна възраст. Това каза в Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев . По думите му сред другите предизвикателства е всяко дете да бъде обхванато в..

публикувано на 20.01.18 в 19:27

Близки и колеги се сбогуваха с актьора Стефан Илиев-Чечо

Близки и колеги на актьора Стефан Илиев-Чечо се сбогуваха с него на поклонение в столичния храм „Свети Георги Победоносец“. Тъжната вест за кончината на дългогодишния председател на Съюза на артистите в България дойде в сряда. Неговите колеги ще го запомнят като един достоен и честен човек: 15 години председател на Съюза на артистите. Направи..

публикувано на 20.01.18 в 17:04

Отменено е бедственото положение в община Баните

Възстановено е електрозахранването във всички населени места в община Баните след ураганния вятър. Със заповед на кмета Милен Белчев бедственото положение в общината е отменено. Тепърва ще се изчисляват нанесените щети от вятъра в четвъртък, който събори повече от 10 електрически стълба в горите на планинската област, отнесе покриви на..

публикувано на 20.01.18 в 16:58