Още по казуса за промените в Закона за съдебната власт

До какво ще доведат ограниченията за външно финансиране на магистратските организации

Снимка: Жоро Александров

Проектът за промени на Закона за съдебната власт, който предлага забрана за външно финансиране на професионалните организации  на съдиите, прокурорите и следователите, вчера отново стана обект на коментари, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов подкрепя тезата, огласена чрез правосъдния министър Цецка Цачева, магистратските асоциации и  организации да могат да получават европейски пари, тоест да се разшири първоначалното законово предложение тяхното финансиране да бъде ограничено.

19 неправителствени организации, сред които Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Съюза на юристите излязоха срещу тези промени и призоваха депутатите да оттеглят или отхвърлят така предложените изменения. След много бурен дебат в правната комисия вчера, промените бяха приети на първо четене с 12 гласа "за", един против и петима "въздържали се" - гласовете "против" и "въздържали се" дойдоха от опозицията.

Експертът от института за пазарна икономика Иван Брегов коментира темата в ефира на „Хоризонт“, като каза, че текстовете на законопроекта страдат от много лоша законодателна техника, допълвайки:

Не можем да преценим дали това е преднамерено действие или е липса на на професионален и експертен опит и подготовка.

Защото един от текстовете, който забранява на магистратите да получават финансиране дори като преподаватели, казва, че  те не могат да получават средства, когато това е изключително от чуждестранно финансиране. Не се казва какво означава изключително – в процентен обхват ли се изразява това, което е абсолютна недомислица, не се казва как се уреждат и заварените случаи, няма допълнителни разпоредби, които да казват организациите, които изпълняват проекти, финансирани от чужда страни, имат срок да ги завършат до еди си кога. Това би поставило България и българските магистратски организации в една много неудобна позиция да се наложи да обяснят на чуждестранните си донори що за правов ред има в страната.

Брегов, който смята, че тези текстове ще имат като за резултат изолационизъм и ще върнат България към тоталитарните времена, припомни и предисторията на предложените изменения, като посочи, че Съюзът на съдиите е основна мишена на готвените промени:

През лятото на 2016 година, говорейки за съдебна реформа, която има за цел да приведе българската съдебна система в съответствие с международните стандарти, се появи от никъде едно предложение на Емил Димитров-Ревизоро, което имаше за цел магистратите да декларират членството си в професионални организации. Аз си спомням много комично как правна комисия тогава не успя да формулира около 15 минути текст, който да има предметен обхват. В крайна сметка се появи една разпоредба на член 30 на Закона за съдебната власт, която е неприложима и в момента се ползва възможността - макар и да нямаме изтичащ мандат, да се нанесе този решителен удар срещу професионалните магистратски организации.

В отговор на репликата, че вчера председателят на правната комисия Данаил Кирилов се е аргументирал именно с това, че „ето една година мина, съдиите не декларират, не се вписват в регистри - тоест, този текст не работи“, Брегов коментира:

Една година мина, а Съюзът на съдиите още не е унищожен. Според мен това е коментарът, който се крие зад този текст, каза Брегов, подчертавайки, че магистратите трябва да могат да говорят не само чрез съдебните актове, а и да изразяват обществена позиция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Израел строи бариера в морето на север от Газа

Израел започна да строи бариера в морето, за да попречи на палестински екстремисти от ивицата Газа да проникват на негова територия по вода, предадоха ДПА и Франс прес. Очаква се бариерата, която представлява укрепена дига с бодлива тел на север от Газа, да бъде построена до края на годината.Освен това Израел строи подземна преграда, която..

публикувано на 28.05.18 в 02:20

Промени в член на Вашингтонския договор обмислят членове на Парламентарната асамблея на НАТО

Членове на Парламентарната асамблея на НАТО, чиято сесия продължава във Варшава, може да предложат промени в член 5 на Вашингтонския договор, с които да се гарантира колективен отговор в случай на хибридна атака. Това заяви пред Франс прес френската сенаторка Жоел Гарио-Мелам. Изразът "хибридни тактики на война" описва тактиките, с които Русия..

публикувано на 28.05.18 в 01:59

Над 5000 привърженици и 25 000 противници на крайната десница в Германия изпълниха улиците на Берлин

Полицаи от цяла Германия бяха съсредоточени в столицата, за да предотвратят сблъсъци между привърженици и противници на крайната десница. Около 5 000 души от антииимигрантската партия "Алтернатива за Германия" шестваха от главната жп гара до Бранденбургската врата с лозунги срещу канцлера Ангела Меркел. Силите на реда трябваше да блокират страничните..

публикувано на 27.05.18 в 20:19

Жители на Ловеч и лекари в местната болница отново блокираха движението по пътя София - Варна край Абланица

За четвърти път жители на Ловеч и лекари организираха протест с блокада на  движението по главния път София - Варна, в района на Абланица.  Близо 100 души блокираха движението и в двете посоки за около час.  Автомобилите ще бъдат пропускани през 10 минути, за да не се образуват големи колони и сериозни задръствания.  Протестиращите продължават да..

обновено на 27.05.18 в 19:30
Чувалите с умъртвени птици пред птицефермата

В Стефаново умъртвяват птици, заразени с птичи грип

В село Стефаново, община Добричка, тече акция по умъртвяване на птици, заразени с птичи грип. Това потвърдиха за "Хоризонт" от Областната дирекция по безопасност на храните. Полицията не допуска хора в близост до птицефермата на Иван Кирилов, в която имаше огнище на птичи грип и преди няколко месеца. В нея се  се отглеждат над 30 хиляди патици...

обновено на 27.05.18 в 18:30

Испанската брегова охрана спаси над 500 мигранти

Испанската брегова охрана е спасила 239 мигранти, които опитвали да достигнат Еврропа през Гибралтарския полив от Северна Африка. Три от лодките потънали веднага след като хората били прехвърлени от тях, съобщава Франс прес.  Вчера спасителите са прихванали още 9 плавателни съда с общо 293 души. С това броят на спасените за последните два дни е над 530..

публикувано на 27.05.18 в 18:06

Поклонението пред акад. Светлин Русев е на 30 май в Квадрат 500

От Националната галерия съобщиха, че поклонението пред  академик  Светлин Русев ще се състои на 30 май, сряда, от 12.00 часа в централното фоайе на  Квадрат 500. Големият български художник Светлин Русев почина в събота, дни преди да навърши 85-години. "За учениците си той остава учителят, който безпогрешно разпознаваше и развиваше таланти...

публикувано на 27.05.18 в 17:03