Още по казуса за промените в Закона за съдебната власт

До какво ще доведат ограниченията за външно финансиране на магистратските организации

Снимка: Жоро Александров

Проектът за промени на Закона за съдебната власт, който предлага забрана за външно финансиране на професионалните организации  на съдиите, прокурорите и следователите, вчера отново стана обект на коментари, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов подкрепя тезата, огласена чрез правосъдния министър Цецка Цачева, магистратските асоциации и  организации да могат да получават европейски пари, тоест да се разшири първоначалното законово предложение тяхното финансиране да бъде ограничено.

19 неправителствени организации, сред които Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Съюза на юристите излязоха срещу тези промени и призоваха депутатите да оттеглят или отхвърлят така предложените изменения. След много бурен дебат в правната комисия вчера, промените бяха приети на първо четене с 12 гласа "за", един против и петима "въздържали се" - гласовете "против" и "въздържали се" дойдоха от опозицията.

Експертът от института за пазарна икономика Иван Брегов коментира темата в ефира на „Хоризонт“, като каза, че текстовете на законопроекта страдат от много лоша законодателна техника, допълвайки:

Не можем да преценим дали това е преднамерено действие или е липса на на професионален и експертен опит и подготовка.

Защото един от текстовете, който забранява на магистратите да получават финансиране дори като преподаватели, казва, че  те не могат да получават средства, когато това е изключително от чуждестранно финансиране. Не се казва какво означава изключително – в процентен обхват ли се изразява това, което е абсолютна недомислица, не се казва как се уреждат и заварените случаи, няма допълнителни разпоредби, които да казват организациите, които изпълняват проекти, финансирани от чужда страни, имат срок да ги завършат до еди си кога. Това би поставило България и българските магистратски организации в една много неудобна позиция да се наложи да обяснят на чуждестранните си донори що за правов ред има в страната.

Брегов, който смята, че тези текстове ще имат като за резултат изолационизъм и ще върнат България към тоталитарните времена, припомни и предисторията на предложените изменения, като посочи, че Съюзът на съдиите е основна мишена на готвените промени:

През лятото на 2016 година, говорейки за съдебна реформа, която има за цел да приведе българската съдебна система в съответствие с международните стандарти, се появи от никъде едно предложение на Емил Димитров-Ревизоро, което имаше за цел магистратите да декларират членството си в професионални организации. Аз си спомням много комично как правна комисия тогава не успя да формулира около 15 минути текст, който да има предметен обхват. В крайна сметка се появи една разпоредба на член 30 на Закона за съдебната власт, която е неприложима и в момента се ползва възможността - макар и да нямаме изтичащ мандат, да се нанесе този решителен удар срещу професионалните магистратски организации.

В отговор на репликата, че вчера председателят на правната комисия Данаил Кирилов се е аргументирал именно с това, че „ето една година мина, съдиите не декларират, не се вписват в регистри - тоест, този текст не работи“, Брегов коментира:

Една година мина, а Съюзът на съдиите още не е унищожен. Според мен това е коментарът, който се крие зад този текст, каза Брегов, подчертавайки, че магистратите трябва да могат да говорят не само чрез съдебните актове, а и да изразяват обществена позиция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Легнал полицай положихха край чешма с минерална вода в Невестино

Повдигнати неравности или т. нар. "легнал полицай" за ограничаване на скоростта до 40 км. в час изгражда общината в Невестино при чешмата с минералната вода на входа на село Неделкова Гращица заради интензивното движение и многото дошли да напълнят от водата в този участък хора, съобщиха от администрацията. Наскоро там станала катастрофа между..

публикувано на 20.11.17 в 20:16

Община Ловеч подготвя обществена поръчка за срок от три години за ремонта на общинската пътна инфраструктура

Община Ловеч подготвя рамкова обществена поръчка за срок от три години за ремонта на общинската пътна инфраструктура, тъй като за втора поредна година обжалване на обществена поръчка не позволява да се извършат в срок планираните ремонтни дейности. Комисията за защита на конкуренцията не уважи жалбата на една от фирмите кандидатствали по обществената..

публикувано на 20.11.17 в 20:06
Хасан Насрала

Хасан Насрала обяви, че е готов да изтегли бойците на "Хизбула" от Ирак

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала обяви, че е готов да изтегли силите на движението от Ирак, след като "Ислямска държава" е загубила контрол над Рава. Градът беше последният бастион на джихадистите в страната. В телевизионно обръщение Насрала каза, че "Хизбула" е разположило голям брой бойци в Ирак. Ако открием, че е приключило, че няма нужда от..

публикувано на 20.11.17 в 18:55

Близо 3 хиляди са заразените с ХИВ у нас

Близо 3 хиляди души в България са заразени с вируса на ХИВ, като 85 на сто от тях са мъже, а 15 процента жени, стана ясно на дискусия "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ". Всяка година се откриват нови 200 случая Страната ни се намира под средното ниво по заболеваемост от ХИВ в Европа Тревожното у нас е, че расте броят на новооткритите случаи. Освен..

обновено на 20.11.17 в 18:42

Жители на община Завет готвят протести срещу закриването на местната пожарна

Жители на община Завет заявиха готовност за протести и активно гражданско неподчинение, ако бъде закрита пожарната в общинския център. Повече от хиляда души са се включили до момента в подписка срещу закриването. Подписката, която продължава и в момента, е връчена на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен от представители на организационния..

публикувано на 20.11.17 в 18:35
Младен Маринов

Младен Маринов: Полицията ще използва все по-често цивилни автомобили, за да снима шофьорите за скорост

Заради зачестилите катастрофи по пътищата, полицията ще започне да слага камери в необозначени коли. Това съобщи за "Хоризонт" главният секретар на МВР Младен Маринов . По този начин, според него, шофьорите, които нарушават правилата, няма да намаляват скоростта, когато видят на пътя полицейски автомобил - практика, често срещана до момента.  Полицията..

обновено на 20.11.17 в 18:18

Трима загинаха при тежка катастрофа на пътя Шумен-Силистра

Трима души загинаха, а четирима са ранени при тежка катастрофа на пътя Шумен-Силистра при село Венец.    Инцидентът е станал малко след 15 часа между селата Дренци и Страхилица.  Директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен старши комисар Ялчън Расим каза :  Имаме челен сблъсък на два автомобила. Единият е с шуменска регистрация - "Пежо",..

обновено на 20.11.17 в 18:18