Още по казуса за промените в Закона за съдебната власт

До какво ще доведат ограниченията за външно финансиране на магистратските организации

Снимка: Жоро Александров

Проектът за промени на Закона за съдебната власт, който предлага забрана за външно финансиране на професионалните организации  на съдиите, прокурорите и следователите, вчера отново стана обект на коментари, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов подкрепя тезата, огласена чрез правосъдния министър Цецка Цачева, магистратските асоциации и  организации да могат да получават европейски пари, тоест да се разшири първоначалното законово предложение тяхното финансиране да бъде ограничено.

19 неправителствени организации, сред които Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Съюза на юристите излязоха срещу тези промени и призоваха депутатите да оттеглят или отхвърлят така предложените изменения. След много бурен дебат в правната комисия вчера, промените бяха приети на първо четене с 12 гласа "за", един против и петима "въздържали се" - гласовете "против" и "въздържали се" дойдоха от опозицията.

Експертът от института за пазарна икономика Иван Брегов коментира темата в ефира на „Хоризонт“, като каза, че текстовете на законопроекта страдат от много лоша законодателна техника, допълвайки:

Не можем да преценим дали това е преднамерено действие или е липса на на професионален и експертен опит и подготовка.

Защото един от текстовете, който забранява на магистратите да получават финансиране дори като преподаватели, казва, че  те не могат да получават средства, когато това е изключително от чуждестранно финансиране. Не се казва какво означава изключително – в процентен обхват ли се изразява това, което е абсолютна недомислица, не се казва как се уреждат и заварените случаи, няма допълнителни разпоредби, които да казват организациите, които изпълняват проекти, финансирани от чужда страни, имат срок да ги завършат до еди си кога. Това би поставило България и българските магистратски организации в една много неудобна позиция да се наложи да обяснят на чуждестранните си донори що за правов ред има в страната.

Брегов, който смята, че тези текстове ще имат като за резултат изолационизъм и ще върнат България към тоталитарните времена, припомни и предисторията на предложените изменения, като посочи, че Съюзът на съдиите е основна мишена на готвените промени:

През лятото на 2016 година, говорейки за съдебна реформа, която има за цел да приведе българската съдебна система в съответствие с международните стандарти, се появи от никъде едно предложение на Емил Димитров-Ревизоро, което имаше за цел магистратите да декларират членството си в професионални организации. Аз си спомням много комично как правна комисия тогава не успя да формулира около 15 минути текст, който да има предметен обхват. В крайна сметка се появи една разпоредба на член 30 на Закона за съдебната власт, която е неприложима и в момента се ползва възможността - макар и да нямаме изтичащ мандат, да се нанесе този решителен удар срещу професионалните магистратски организации.

В отговор на репликата, че вчера председателят на правната комисия Данаил Кирилов се е аргументирал именно с това, че „ето една година мина, съдиите не декларират, не се вписват в регистри - тоест, този текст не работи“, Брегов коментира:

Една година мина, а Съюзът на съдиите още не е унищожен. Според мен това е коментарът, който се крие зад този текст, каза Брегов, подчертавайки, че магистратите трябва да могат да говорят не само чрез съдебните актове, а и да изразяват обществена позиция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията

Папа Франциск е загрижен за насилието в Йерусалим

Папа Франциск заяви, че е притеснен от последното насилие в Йерусалим и призова за диалог и възстановяване на мира. Скъпи братя и сестри, с безпокойство следя гибелното напрежение и насилие през последните дни в Йерусалим. Чувствам нужда да изразя сърдечен призив за умереност и диалог. Моля ви да се присъедините в молитва към господ, за да..

публикувано на 23.07.17 в 14:57

Жители на пазарджишкото село Варвара на протест заради таксите за минерална вода

Жители на пазарджишкото село Варвара протестират срещу работата на ръководството на общинския център Септември заради проблема с увеличената такса за пренос на минарална вода. Над 300 души от селото са подкрепили подписка с искане за пълна ревизия на общинската администрация в Септември.  Около 100 души се събраха в 12 часа на разклона Варвара-Велинград...

обновено на 23.07.17 в 14:43

Десетки хиляди евакуирани заради наводнения в Япония

Властите в северозападна Япония наредиха евакуацията на десетки хиляди жители заради наводнения, причинени от проливните дъждове в района, съобщи Ройтерс. Около 25 хиляди души са били задължени да се евакуират, а на още 60 хиляди е препоръчано да напуснат домовете си в префектура Акита.  От силните валежи са прелели няколко реки, има и разрушени..

публикувано на 23.07.17 в 14:05

Задържаха шофьор на автобус - карал пиян и причинил катастрофа

68-годишен шофьор на автобус, който превозвал туристи към курорта Паничище, е задържан след сигнал, че шофира след употреба на алкохол. Мъжът е предизвикал верижна катастрофа по пътя към курорта и е задържан за 24 часа. Инцидентът станал около 18 часа снощи. При разминаване на един от завоите при тежкия планински терен шофьорът, който е от Варна, не..

публикувано на 23.07.17 в 13:12

Мигранти и организатори на нелегален трафик са задържани при полицейска акция

При специалицирана полицейска акция през нощта на автомагистрала "Тракия" край Пловдив са задържани мигранти и организатори на нелегален канал за трафик на хора.  В хода на полицейските действия  са били задържани общо деветима души, от които петима са нелегални мигранти. По неофициална информация, сред задържание има и полицаи. Също по..

публикувано на 23.07.17 в 13:03

Осем жертви на канал за трафик на хора от Мексико в САЩ

Осем души са открити мъртви в ремарке на пракинг в американския град Сан Антонио, щата Тексас, съобщи Франс прес. Освен загиналите, има и 28 пострадали, като състоянието на 20 е критично, съобщи началникът на полицията в Сан Антонио.  Според властите става дума за канал на трафик на хора от Мексико. Жертвите вероятно са се задушили в ремаркето на..

публикувано на 23.07.17 в 12:48

Отбелязваме годишнината от гибелта на Никола Вапцаров

Политици, журналисти и граждани отбелязаха 75-ата годишнина от гибелта на Никола Вапцаров и неговите съратници - Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов. Като антифашист Вапцаров е сътрудничил на нелегалната тогава Комунистическа партия. Осъден е за организиране на подривна дейност по Закона за защита на..

обновено на 23.07.17 в 12:22