Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добри новини от бизнеса, който поддържа живи българските традиции

Снимка: БГНЕС


С две семейства от различни краища на страната, които поддържат живи българските традиции, като успешно развиват бизнес, свързан с производството на розово масло и с развитието на животновъдството, ви среща предаването "Преди всички" по "Хоризонт". 


Семейството на Веселина Ралчева от Панагюрище притежава 80 декара собствени розови насаждения и създава малка фирма за етерични масла. Годишно в своята дестилерия семейството произвежда около 30-40 кг розово масло. С помощта на европейско финансиране Ралчева закупува втора инсталация за дестилиране, с която отделят производството на конвенционално от биологично масло. Наричат го „течното злато“, защото за производството на 1 кг розово масло, е необходим три тона розов цвят. А следващата мечта на семейството е да построи още една розоварна, предназначена единствено за биопроизводство. 
Ралчева разказва, че в Панагюрище рози са се отглеждали и в миналото, но практиката е била прекъсната след Първата световна война. Днес около 50 семейства от района отглеждат насаждения. 

Благовеста Василева е сред жените, избрали радостта на селския живот, близо до природата. Двамата със съпруга ѝ са собственици на ферма в с. Горно поле. Изборът висшистите да живеят в Източните Родопи е направил съпругът ѝ Николай, като вече повече от 20 години семейството се занимава с животновъдство. През пролетта семейство Василеви започна строежа на първия биопреработвателен цех в България, който според тях ще стимулира животновъдството в района. 

Целия разказ за тайната на успеха и щастието чуйте от звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна