Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм на БНТ "Мост към Кристо" с премиера в Словакия

Плаващите кейове на Кристо, езерото Изео, Италия, 2016
Снимка: Весела Ножарова

Преди броени дни документалният филм на БНТ „Мост към Кристо“ имаше премиера в Словакия – прожекцията беше в рамките на престижния фестивал „Скулптура и обекти“ в Братислава. Форумът съществува вече 22 години и събира творци от Централна Европа.
 

Тази година на България беше отредено централно място – в градската галерия на Братислава публичната прожекция на „Мост към Кристо“ бе открита от автора на филма Евгения Атанасова, която разказа в ефира на „Хоризонт“ какво е било въздействието на лентата и на творчеството на Кристо върху зрителите, присъствали на  премиерата:

Филмът очевидно предизвиква вълнение, защото много от хората, които бяха в залата (като това са основно творци от Централна Европа, които бяха на фестивала, както и жители и гости на Братислава), не бяха посетили, за моя изненада, кейовете на Кристо и за тях това някак беше първа по-сетивна среща и то с тази предистория, която филмът се опитва да даде – вътрешна история, и хората бяха много развълнувани.  

За разговорите си с публиката след прожекцията Евгения Атанасова сподели:

Всъщност това е основният въпрос, от който хората се интересуват – ,,Добре, какъв човек е този Кристо, как се държи?", макар че във филма става доста ясно - че той е много непосредствен, много обсебен от изкуството си, че е много готов и отворен за общуване, когато става въпрос за работата му, за неговото изкуство.

Хората ги интересуват такива детайли, които са свързани с тези години, години наред насаждани предразсъдъци в България, че Кристо не обича България, защото е излязъл от България. Част от тази дискусия, която се проведе, знаете, в последствие, която беше породена от лошо интерпретирано негово изказване – това по някакъв начин продължава да вълнува хората, защото във филма те го виждат различен и това не отговаря на тази създавана представа за него и затова идват и ме питат: „Наистина, така ли е?“

Премиерата на филма у нас е била в Созопол, след това лентата е показана в Берлин и други германски градове, както и в Рим. Евгения Атанасова подготвя и книга за Кристо и неговото творчество. 

Повече по темата можете да научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна