Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникално изследване на мюсюлманските храмове беше представено в София

Имарет джамия в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Уникална книга, която е плод на 35-годишната изследователска дейност на проф. Любомир Миков, беше представена в София - „Джамии и месджиди в България“ е издадена от издателството на БАН „Марин Дринов“ с финансовата подкрепа на Главното мюфтийство. На представянето присъстваха главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, представители на научната общност у нас.  

Проф. Любомир Миков е доктор на историческите науки, преподавател в Нов български университет и в Художествената академия, където води лекции по османска архитектура и изкуство. Книгата „Джамии и месджиди в България“ изследва интериора, екстериора и декорацията в 88 мюсюлмански молитвени храмове у нас.  На представянето на книгата проф. Миков изтъкна и грижата на държавата, проявена през категоризацията на молитвените храмове:

Оказа се, че от джамиите, които са разгледани в книгата, 12 са от национално значение. Защо това е важно? Подчертавам – защото това е оценка на държавата за османското културно наследство в страната.

И още един интересен факт от книгата в аванс - вътрешната декорация на джамията в Самоков е дело на християнин, представител на знаменитата Самоковска зографска школа Христо Йовевич, което прави храма „Байраклъ джамия“ уникален не само  в национален мащаб.

Основното послание дойде от главния мюфтия Мустафа Хаджи: За да не се страхуваме един от друг, ние трябва да се опознаем, каза той.

Тъкмо взаимното ни непознаване е причина за напрежението в Асеновград или за инцидента, в който бяха замесени съпругата и двете дъщери на зам.-главния мюфтия Бирали Бирали.  Неговото обяснение, както и повече подробности за представената книга, чуйте от репортажа - в звуковия файл .



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна