Форум "Гражданско участие" търси гласа на гражданите в местните политики

Снимка: Форум "Гражданско участие"

Форум "Гражданско участие" провежда серия от дискусии в три столични кметства в рамките на проекта "Вход за граждани". Той въвежда европейски модел за насърчаване на гражданското участие и цели мнението на местната общност да се вземе предвид при планирането на политиките на местните кметства.

Десислава Христова от екипа на форума поясни в предаването "Преди всички":

В Герман темата беше "Бъдеще за старото училище", в Горни Богров ще говорим за по-добър и здравословен начин на живот, а в Бистрица – за визията за централната чест на селото. Подходът "форум" е европейски подход, използва се в Швейцария и Германия. Събираме различни представители на местната общност, на районната и на столичната администрация, на бизнес сдружения, активни граждани, които заедно в рамките на около два часа говорят за различни идеи, които могат да бъдат реализирани по тези теми.

За нас е важно да подпомогнем местните общности в защитена среда да си кажат мнението и да се опитаме да обърнем в проекти различни идеи, допълни Христова.

Проектът се финансира от програма "Европа" на Столичната община.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Предупредителен жълт код за силен вятър е в сила до края на деня

До края на деня остава сила предупредителен жълт код за силен вятър в почти цялата страна с изключение на Югозапана България. Северозападният вятър ще бъде с пориви между 50 и 70 километра в час.  За Смолянска и Кърджалийска област има предупреждение и за интензивни валежи - локално до 30 литра на квадратен метър дъжд. 

публикувано на 23.06.18 в 12:57

Българинът Александър Алексиев спечели маратона "Обиколката на Витоша" при колоездачите

Българинът Александър Алексиев спечели първо място при колоездачите в "Обиколката на Витоша". В тазгодишното издание на ултрамаратона участват близо 3 хиляди души от 25 държави.  25-годишният Алексиев от Мъглиж победи в колоезденето, като измина разстоянието от близо сто километра за четири часа и 11 минути. От началото на годината той се състезава..

обновено на 23.06.18 в 12:27

Не откриха избягалия затворник при акция в Ловешко

Избягалият затворник Борис Иванов не беше открит в района между ловешките села Александрово и Дренов.  И здирването на  Иванов е продължило  до 11 часа днес, но акацията приключи без успех Там полицията и жандармерията претърсваха цяла нощ. Около 200 служители на полицията и жандармерията се включиха в издирването му след като снощи е бил получен..

обновено на 23.06.18 в 12:16

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се открива в Сливен

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се открива в Сливен. В  парк "Изворите"  кметът на общината Коста Каранашев и официалните гости дават началото на празника, който ще премине под знака на фолклора на местните общности, традиции и кухня. Той се провежда за трета поредна година.  По време на фестивала в обособени селища в парк..

публикувано на 23.06.18 в 10:50

Акценти от чуждестранния печат

Левият тероризъм все още е активен в Гърция, пише гръцкият вестник "Катимерини" . Гърция и в по-малка степен Италия и Испания, са единствените страни в Европейския съюз, които са изправени пред заплахата от терористична дейност на леви организации. Това се казва в доклад на Европол. През миналата години в южната ни съседка са били извършени осем атаки..

публикувано на 23.06.18 в 10:07

Ограничават движението между Пампорово и прохода "Превала" предиобед

В района на курорта Пампорово и прохода "Превала: от 10 ч. до 12 ч.  поетапно ще се ограничава движението за провеждане на мотообиколка. Още информация от корепспондента ни Радостина  Чернокова:  По време на мотообиколката движението на МПС-та ще бъде пускано поетапно по маршрута автогара Пампорово - село Стойките - проход "Превала" в посока Смолян до..

публикувано на 23.06.18 в 09:49

Започва Националният фолклорен събор "Леденика"

Във Врачанския Балкан се открива третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика". Проявата е двудневна и събира край едноименната пещера стотици любители на традициите и народното творчество.  В първият ден от националния фолклорен събор "Леденика" ще покажат творчеството си различни самодейни и фолклорни състави и индивидуални изпълнители...

публикувано на 23.06.18 в 09:40