Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписката в защита на могилата край Караново е изпратена до премиера, президента и министри

Възстановка на тракийска колесница от с. Караново, Новозагорско
Снимка: Венета Павлова


Над 200 подписа са събрани в защита на могилата край Караново. Подписката е изпратена до премиера, президента и министри, но от община Нова Загора продължават да отказват диалог. Археологът Калоян Праматаров, част от екипа на обекта, сподели за предаването „Хоризонт до обед“:

На територията на община Нова Загора през последните 10 години иманярските групи са унищожили десетки тракийски могили, колесници, двуколки и четириколки от римската епоха, като разграбването на културните ценности продължава безконтролно и днес. Същевременно култови археологически обекти, обвързани с дългогодишното международно сътрудничество на български археолози с учени от Холандия, Австрия, Германия и Япония, каквито са селищните могили Караново, Дядово, Езерово и средновековният обект край село Графитово, тънат в запуснатост и разруха. Липсва всякакъв опит за тяхната социализация и сме на път да изгубим уникален и емблематичен обект за римската епоха, какъвто е Източна могила край село Караново, община Нова Загора.
Състоянието на археологическите обекти на територията на общината е плачевно. От 4 години насам липсва каквато и да е било поддръжка.

Проблемите са започнали с назначаването без конкурс на директор на Историческия музей в Нова Загора преди 4 години, обясни Праматаров. Новият директор Пейчо Пейчев е педагог по образование, а според Закона за културното наследство, за да заема длъжността той трябва да е магистър историк или археолог с поне 3-годишен опит, сподели Праматаров.

Това, което наблюдаваме, е прехвърляне на обвинения между служителите и директора на музея, в резултат на което всъщност от 4 години институцията на практика не работи. Липсват проведени оперативки. Липсва координация между хората, които работят в този музей.



От 2009 до 2015 г. не е издаден и какъвто и да е акт за собственост на археологическия обект, допълни археологът.

Всъщност, в констативен протокол от 1 август 2016 г. на Министерството на културата в подточка 9 се казва кой всъщност е отговорен за този обект. Тя гласи: "Тъй като община Нова Загора, фактически, се грижи за опазване на експонираните на място в източната могила на село Караново археологически структури, както и за обслужване на туристически поток, следва общината да предприеме стъпки пред Министерството на културата за получаване на права за управление, стопанисване и ползване на обекта". Същевременно, от общината ни отговарят, че не са отговорни за този обект и че отговорни са Министерството на културата. Истината, че отговорни за този обект е, на първо място, директорът на Историческия музей и Историческият музей като институция. На второ място - община Нова Загора и нейният кмет, и, едва на трето място - Министерството на културата. Ние същевременно се опитваме да прехвърлим собствеността към Министерството на културата, тъй като от 3 години ни се отказва съдействие в съставянето на проекта за Източна могила - Караново.

Защитата на обекта е получила подкрепа от музеи във Виена, Рим, Будапеща и от много археолози, работили в района в последните 30 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна