Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Договорът с Македония няма да заличи всички напрежения, но се опитва да отвори нова страница в отношенията ни

| обновено на 27.07.17 в 11:33
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Договорът с Македония няма да заличи всички напрежения, но се опитва да ги финализира и да отвори нова страница в отношенията между двете страни. Това заяви в ефира на „Хоризонт“ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.  Тя коментира темата в интервю за предаването „Преди всички“ дни преди Скопие и София да подпишат договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, предвидено за началото на следващия месец:

Голяма крачка, която за да се изпълни докрай предстоят още няколко стъпки -  подписването на 1-ви август, след което ратификацията от парламентите, уточни вицепремиерът Захариева, като посочи:

Доста напрежение има за съжаление изобщо през годините (между България и Македония – бел. ред.)и по този договор. Много по-малко то е в България, в интерес на истината.

Ще заминем на 1-ви. Ще се подпише освен Договор за добросъседство и приятелство и Пътна карта за Коридор № 8. Знаете, че получи финансиране в Триест на срещата по Берлинския процес, на която за първи път беше поканен българският  премиер. 70 милиона са отпуснати за Коридор 8, който е изключително важен. Ще свърже Италия, Албания, Македония, България  - от Адриатическо до Черно море.

Ще се подпише също и договор между двете министерства на енергетиката, във връзка със задълбочаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката. И всъщност това са най-основните цели на този договор за добросъседство.

Един договор трябва да е в интерес и на двете страни, изтъкна Захариева, като подчерта:

На първо място той се опитва да прекрати тази дълга политическа криза, която е създавана, знаете, не по наше желание - ние сме първата държава, която е признала държавата Република Македония, без никакви претенции.

Как договорът ще спомогне за преодоляване на проблемите, както и във връзка с езика на омразата, който се използва в югозападната ни съседка по отношение на България, вицепремиерът коментира:

Истината е, че ще трябва да се полагат усилия години наред, за да се преодолее това. Няма как 70 години, 72 вече почти -  създаването, изобщо опитът за създаването на нация – на базата на антибългарска риторика, да се зачеркне с един подпис. Но със сигурност то е ново начало, което ще доведе  това да започнем всички ние, включително и в България, да работим това да се преодолява.

На въпрос дали с договора България признава  македонския език Екатерина Захариева обясни защо не смята, че това е така:

Много спекулации чух по тази тема и абсурдни неща. Истината е, че точно това е едно към едно текстът от Декларацията от 1999-а година, която всичките приветстваме. Дори тези, които критикуваха договора, те също казват, че трябва да се придържаме към декларацията. Хубаво е да я прочетат тази декларация - да прочетат и текста от декларацията, как е подписана, на какъв език. Така че това едно към едно текста от декларацията.

Искам да допълня, че от декларацията досега са подписани много договори по същия начин - консулска конвенция, договор между правителствата за взаимна защита и насърчаване на инвестициите, спогодба за избягване на двойно данъчно облагане и още над 50 други подобни договори.

Договорите се подписват на официалните езици, съгласно Конституцията, а понякога и на трети език - английски. В случая се подписват на официалните езици и това е езиковата клауза, която е приета тогава очевидно компромисно от българската страна. И българската страна казва, че е направила компромис, и те казват, че са направили компромис. Искам да ви кажа, че те изобщо не са доволни от тази клауза. Виждате какво се случва в някои от медиите в Република Македония  - как този договор предавал техните интереси, как с него всъщност се реферира към официалния език. Истината е, че договорите нито признават езици, нито признават народи, а истината е, че по този начин се подписват всичките договори с Република Македония. Така че нито сме признали македонския език, нито нещо подобно по този начин.

Историята не бива да разделя, а трябва да обединява, подчерта още Захариева, допълвайки:

Има редица такива примери - ще посоча Франция и Германия и не само. Така че този договор, разбира се че няма да заличи всичките напрежения, които продължават за съжаление, години наред, дългогодишна политическа криза, но истината е, че се опитва да финализира това и да се отвори нова страница.


По отношение на член 8-и, алинея 2-ра на проектодоговора, където се казва, че най-късно до три месеца от влизането му в сила се създава съвместна Мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси, вицепремиерът коментира:

Мисля, че (от българска страна – бел.ред.нямаме проблем да намерим историци и учени. Има автентични извори. Мисля, че няма да има пречка тази комисия да работи. Точно това е начинът да се опитаме да сближим историците, хората, които би трябвало да дават на нас, политиците, тълкуване на историята.

Захариева призова: Да спрат политиците ( в Македония – бел. ред) да се занимават с историята и да се опитват да изграждат нацията си, държавата, която знаете е създадена 1991-ва година. Държава, която е създадена на основа на омраза, няма да има добър изход нито за тях, нито за техните граждани.


Захариева приветства решението за оттеглянето на текстовете от проектопромените в Закона за съдебната власт, чрез което отпада планираното ограничение за финансиране на магистратските организации.


По казуса за екстрадицията на банкера Цветан Василев от Сърбия, която засега не се осъществява, Захариева отбеляза, че това е в рамките на правомощията на сръбската съдебна система, но посочи, че е разговаряла със своя колега - сръбският външен министър, за да наблюдава процеса.  

Вчера беше оповестено решението на Висшия съд в Белград да се обяви за некомпетентен да решава по молбата на България за екстрадиция на Цветан Василев. Във връзка с това Екатерина Захариева обяви, че в разговор със сръбския външен министър Ивица Дачич е призовала западната ни съседка да изпълни ангажимента си по екстрадиране на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна